Verstappen: 'Leclerc is roekeloos'

Max Verstappen kan de actie van Charles Leclerc op de openingsronde van de Grand Prix van Sakhir niet begrijpen. Dankzij de uitremactie van de Ferrari kon de Nederlander uiteindelijk niets anders doen dan zijn Red Bull in het grind parkeren.
@media (max-width: 679px){#fig-6517cad2ebe3e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6517cad2ebe3e img{#fig-6517cad2ebe3e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6517cad2ebe3e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6517cad2ebe3e img{#fig-6517cad2ebe3e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6517cad2ebe3e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6517cad2ebe3e img{#fig-6517cad2ebe3e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6517cad2ebe3e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6517cad2ebe3e img{#fig-6517cad2ebe3e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Verstappen: 'Leclerc is roekeloos'

Max Verstappen leek in een goede positie te zitten om zijn tweede overwinning van het jaar te pakken tijdens de Grand Prix van Sakhir. De Red Bull coureur had een zeldzaam goede start maar kon niet voorbij komen aan de Mercedes-blokkade. Het geklungel van Valtteri Bottas hield de Nederlander zelfs op, waardoor Sergio Perez en Charles Leclerc aan konden haken.

Volwassen actie

In de aanloop naar bocht vier kwam Verstappen in een sandwich terecht met Bottas en Perez. Vervolgens zagen we een zeer volwassen actie van Max: in plaats van koppig er tussen te blijven rijden nam hij geen risico en liet hij zich terugvallen tot achter Perez. De Mexicaan had hierdoor vrij baan aan de binnenkant terwijl Bottas zich verremde.

Door het stof

Perez leek gebruik te willen maken van de fout van de Fin door weer naar binnen te snijden, maar daar zat opeens de Ferrari van Charles Leclerc. De Monegask had niet gerekend op de Racing Point en verremde zich compleet. Als gevolg hiervan reed Leclerc zijn voorwielophanging aan gort tegen de verrassend sterke achteras van Perez' RP20.

Door Verstappen's conservatieve move zat de Red Bull aan de buitenkant en moest hij om de ravage heen sturen. Ondanks zijn uitwijk-manoeuvre werd Verstappen alsnog bijna geraakt door de Ferrari en schoof hij over het stof en grind roemloos ondersturend de muur in. Met een harde trap tegen de bandenmuur uitte Max zijn frustraties.

Kansloos

Na de race verbaasde Verstappen zich in een interview over de capriolen van Leclerc: "De start was niet slecht, maar natuurlijk kneep Valtteri me af, wat normaal is, dus ik moest van m'n gas af. Vanaf dat punt ging het allemaal om overleven tussen de auto's in. Ik weet niet waarom ze zo agressief waren en zo roekeloos. We zaten allemaal aan de kop en aan het eind van de dag zijn drie auto's eigenlijk de dupe daarvan. Twee ervan met zware gevolgen.

"Ik weet niet echt waarom, vooral Charles in Bocht 4, waarom hij zo aan de binnenkant ertussen duikt, helemaal om zo laat te remmen. Wat verwacht je? Checo kan niet zien wat er aan de binnenkant gebeurt. Leclerc liet gewoon z'n voorwiel vastslaan en onderstuurde tegen hem aan. Toen Checo achteruit aan het spinnen was probeerde ik buitenom te gaan, om mijn auto niet te beschadigen. Maar er is niets dat je daar kunt doen."

De schuldvraag

Charles Leclerc reageerde gelaten op de schuldvraag: "Ik was vijfde denk ik, en ik reed zij aan zij, iets achter Max denk ik, en ik probeerde hem in te halen in Bocht 4. Ik had Checo gezien, maar ik verwachtte dat hij buitenom zou gaan bij Valtteri en daar zou blijven, maar ik denk dat later besloot om naar de binnenkant te komen, en daar was ik. Het was te laat voor mij om te vertragen. Ik denk niet dat het een fout was van Checo, ik geef Checo niet de schuld. Als er iemand is die vandaag de schuld heeft dan ben ik dat. Maar ik denk dat het meer ongeluk dan schuld was."

De FIA was het oneens met de lezing van Charles en besloot uiteindelijk om hem een grid penalty van drie posities op te leggen voor de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi: "Car 16 braked too late into Turn 4, locking the front right wheel and colliding with Car 11 which was taking the normal racing line into the corner."