Bad news Bottas: George Russell snelste in FP1

De druk staat er vol op voor Mercedes huidige teamleider Valtteri Bottas. Dankzij een COVID-diagnose voor Lewis Hamilton heeft de Fin #1 status gekregen, maar George Russell heeft 'Wingman' meteen in de eerste vrije training weten te verslaan.

Bad news Bottas: George Russell snelste in FP1

De plotselinge transfer van Mercedes-junior George Russell naar het fabrieksteam heeft al na de eerste sessie van het tweede raceweekend in Bahrein voor flinke opschudding gezorgd. Russell werd op het allerlaatste moment gepromoveerd tot vervanger van de door corona buiten spel gezette Lewis Hamilton. Ondanks het gebrek aan voorbereiding en enige problemen door zijn lange postuur en grote voeten zat de jonge Brit er meteen al goed bij.

Bottas' blues

Aan het begin van de eerste vrije training leek het erop dat Valtteri alles onder controle had. De Wuhan-grappenmaker wisselde tijden uit met Max Verstappen en was lange tijd de snelste man op de baan. Russelll bouwde in de tussentijd rustig op: zijn eerste ronde was een volle seconde langzamer dan de Fin.

George vond echter al snel zijn ritme met de W11 en schoot prompt naar de top van de tabel op de super korte en snelle 'semi-oval' Outer Track van het Sakhir International Circuit. Bottas begon op zijn beurt met lock ups zijn banden aan gort te helpen en kreeg zijn goede vorm niet meer terug. De sessie werd besloten met George Russell op P1 voor Max Verstappen en een verassend sterke Alexander Albon. Valtterri Bottas vond zichzelf terug op de vierde plek.

Toch de auto?

George Russel's snelste tijd van 0:54.546 was een flinke .322 van een seconde sneller dan de beste ronde van zijn meer ervaren teamgenoot. Het populaire standpunt dat de Mercedes W11 al het werk doet en dat iedereen ermee kan winnen wordt daarmee tegelijkertijd bewezen en teniet gedaan.

Ja, iedereen kan supersnel zijn met de uber-Merc, maar Valtterri Bottas kan dat zoals het nu lijkt net effe minder. Hij mag blij zijn dat hij als enige op dit moment al bijgetekend heeft bij Mercedes. Het is te hopen dat hij zich voor de rest van het weekend herpakt.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1