Bottas: 'Het is makkelijk om kritiek op me te hebben'

De toon is gezet, zo weet ook Valtteri Bottas. De geweldige invalbeurt van Williams-rijder George Russell heeft zijn reputatie op z'n zachts gezegd geen goed gedaan. De Fin is er echter van overtuigd dat hij de race had kunnen winnen zonder Mercedes' pitsstop problemen.

Bottas: 'Het is makkelijk om kritiek op me te hebben'

Het zijn moeilijke tijden voor de onbetwiste nummer twee van het almachtige Mercedes team. Tijdens de Grand Prix van Sakhir liet Valtteri Bottas zich op zijn nummer zetten door George Russell, die alleen maar in de auto zat omdat Lewis Hamilton in quarantaine moest.

Ondanks het feit dat hij niet in de auto paste en Valtteri hem in de kwalificatie de baas was, liet Russell tijdens de race duidelijk zien hoe goed hij is. Belangrijker: hij liet zien hoe goed Bottas niet is. Zonder de enorme blunders die tijdens de onnodige tweede pitsstop gemaakt werden zouden Russell en Bottas naar alle waarschijnlijkheid een klassieke Mercedes 1-2 gescoord hebben, met Russell voorop.

'Ik was sneller'

Volgens Valtteri was er echter meer aan de hand dan op het eerste gezicht te zien was, zo verklaart hij tegenover Autosport. Ja, Russell pakte op Hamilton-achtige wijze de leiding in de eerste bocht terwijl Bottas alle kanten op gleed, maar de Fin is ervan overtuigd dat hij de jonge Brit bij had kunnen halen. In korte tijd reed Bottas het gat van acht seconden na de eerste pitsstop inderdaad rap dicht:

"Ik wist dat track position in de eerste stint op de medium band belangrijk zou zijn, dus het was natuurlijk ongelukkig dat ik die verloor. Maar in de tweede stint was ik [Russell] op een redelijke tempo aan het bijhalen, dus ik wist dat de race open was and we waarschijnlijk een mooi gevecht zouden hebben. Ik wist dat de strijd nog niet gestreden was, zeker tegen het eind van de stint op de harde banden."

Een complete l*l en dwaas

Ondanks de pogingen om zichzelf te verdedigen moet Valtteri erkennen dat het er voor de gemiddelde kijker niet uit zag. De wereld keek toe terwijl een onervaren junior wegreed van een negenvoudig race-winnende coureur die dit jaar zijn vierde seizoen bij het team af zal maken. Niets om trots op te zijn dus:

"Tijdens de race probeerde ik er gewoon het beste van te maken, en ik wist dat er nog een lange race te gaan was, dus ik dacht niet aan [verliezen]. Maar nu ik er aan denk, zeker, als je die dingen niet weet, dan was ik overgekomen als een complete l*l en een dwaas. Dus dat is niet mooi. Het was een redelijk slechte race van mij in dat opzicht, en het zal erg makkelijk zijn voor mensen om te zeggen dat en nieuwe jongen erin komt en de man verslaat die al een paar jaar in het team zit. Het is dus niet ideaal. Maar de mensen die het weten, die weten hoe het werkt, die weten hoe het eindresultaat had kunnen zijn. Ik weet eigenlijk niet echt wat ik moet zeggen. Duidelijk niet ideaal, dit weekend.

2021 is veilig

Mercedes teambaas Toto Wolff heeft al aangegeven dat het contract van Bottas voor 2021 gewoon geldig is en hij zich voorlopig dus nog geen zorgen hoeft te maken over zijn stoeltje. Hij sluit echter niet uit dat George Russell in 2022 plaats zal kunnen nemen in een Mercedes. De druk staat er nog steeds vol op voor Bottas, zeker omdat de terugkomst van Lewis Hamilton in Abu Dhabi onwaarschijnlijk lijkt.

Mocht Russell nog een keer in actie gaan komen, dan is het essentieel voor Valtteri om hem te verslaan op het Yas Marina circuit. Als dat lukt kan hij zijn reputatie nog redden door Russell's succes vast te pinnen op het simpele, fysiek relatief makkelijk Sakhir Outer Track "semi-oval" baantje. De tijd zal het leren of Wingman zijn vleugels mag behouden na volgend jaar.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1