'Geen garantie dat Hamilton naar Abu Dhabi kan'

Naar alle waarschijnlijkheid zal Lewis Hamilton de laatste race van zijn recordseizoen gaan missen. Volgens Sky Sports F1 correspondent ted Kravitz kan de zevenvoudig wereldkampioen zelfs met een negatieve COVID-test niet afreizen naar Abu Dhabi.

'Geen garantie dat Hamilton naar Abu Dhabi kan'

Dit vreemde jaar blijft tot het laatste moment verrassen. Dankzij een positieve COVID-test in de nasleep van de Grand Prix van Bahrein heeft regerend wereldkampioen Lewis Hamilton de tweede race op het Sakhir International Circuit moeten missen. De Brit zit op dit moment de 10-daagse isolatieperiode uit en kan op zijn vroegst deze donderdag een nieuwe uitslag krijgen.

Bureaucratie

F1 race director Michael Masi stelt tegenover Motorsport.com dat een negatieve coronatest niet per se betekent dat Hamilton dit weekend in Abu Dhabi aan de start staat. Zowel Bahrein als de Verenigde Arabische Emiraten hebben zeer strenge reisrestricties ingesteld om de verspreiding van het gevreesde virus tegen te gaan.

Hierdoor is Lewis' lot niet afhankelijk van een simpele test, maar de regels en procedures van twee overheden: "Het is een beslissing voor de Bahreinse autoriteiten om vast te stellen of Lewis fit is en voldoet aan hun reglementen, en dan is het aan de autoriteiten van Abu Dhabi om hun criteria duidelijk te maken. Als hij voldoet aan de criteria van beide overheden en de FIA test protocollen dan is er vanuit ons gezien geen probleem..

Tijdnood

Doordat de quarantaineperiode pas op de donderdag afloopt kan Hamilton in tijdnood komen als de procedures van beide overheidsinstanties teveel tijd in beslag nemen. Masi maakt duidelijk dat de Brit niet zomaar de vrijdag en zaterdag zou kunnen overslaan als het proces te lang duurt:

“Zo lang een rijder deelneemt aan een vrije training of de kwalificatie, mogen ze racen. Ze kunnen niet zomaar op komen dagen en gaan racen, als het enige dat ze dat weekend doen. Ze zouden vooraf een van de trainingssessies moeten doen."

Russell II

In het geval dat Hamilton de laatste race van het seizoen toch moet missen kan Mercedes gelukkig bouwen op George Russell. De jonge Brit bleek tijdens de Grand Prix van Sakhir eigenlijk te sterk voor Valtteri Bottas en leek op weg naar de overwinning tot een dramatische pitsstop de race compleet vergalde.

Met zijn vervanger Jack Aitken op standby bij Williams zou een tweede kans voor Russell geen probleem moeten zijn. Voor Mercedes is die kans ook interessant om te zien of George ook op een meer uitdagende baan zo goed kan presteren. Lil' Lewis kan dan alvast aan zijn contractonderhandelingen gaan werken.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1