Meppende miljardairszoon koopt zich in Formule 1

Nikita Mazepin. Dikke kans dat u nog nooit van deze jonge Rus gehoord hebt, tenzij u de Formule 3 volgt. De 17-jarige knaap gaat binnenkort voor het eerst een F1-test doen, omdat...nou ja, omdat papa een miljard op de bank heeft.

Mocht u denken 'die zal dan zeker wel voor Sauber gaan testen, want de renstal uit Hinwil gaf de laatste jaren de voorkeur aan een zak met geld boven talent op de rijdersstoel' dan zit u mis. Nikita (niet lachen om zijn naam, Stalins opvolger Chroetsjov heette ook Nikita) mag zijn geluk tijdens de komende testdagen op Silverstone beproeven bij Force India, Vijay Mallya's niet onverdienstelijk presterende team. Buiten de familie Mazepin en Mallya's bankrekening zit echter niemand te wachten op dit omhooggevallen rijkeluiszoontje.

In april van dit jaar liet Mazepin blijken een totale lul te zijn, toen hij Formule 3-coureur Callum Ilott - uitkomend voor Max Verstappens oud-werkgever van Amersfoort Racing - in de pitstraat van de Hungaroring bont en blauw sloeg. Illott zou hem tijdens een snelle ronde opgehouden hebben, en dan is je medecoureur een blauw oog en half kapotte kaak slaan een heel proportionele reactie. Voor een kudtpuber die nog nooit in zijn leven het woord 'nee' heeft gehoord, in ieder geval.

Mazepin kwam er af met een fopstrafje van 1 race schorsing, en rijdt crasht weer vrolijk rond op de baan. Een schrale troost: het is geen hoogvlieger, dus veel verder dan wat dikbetaalde testrondjes zal hij waarschijnlijk niet komen. Hoe zijn slachtoffer over de strafmaat dacht wordt duidelijk uit deze tweet:

De familie Mazepin zit er warmpjes bij, aangezien pa Dmitry eigenaar is van Uralchem, een kunstmestconglomeraat dat niet geheel toevallig ook zoonlief sponsort. Forbes schat zijn vermogen op $1,3 miljard.