Koopje: Jenson Button's F1 Honda voor minder dan een ton

Op zoek naar het ultieme speeltje voor de Honda fan? Deze RA108 F1-wagen is bijna goedkoop te noemen.

Koopje: Jenson Button's F1 Honda voor minder dan een ton

Tweedehands F1-wagens zijn eigenlijk alleen weggelegd voor de superrijken. Er zijn maar erg weinig mensen die het zich kunnen veroorloven om voor een half miljoen of meer het ultieme track day speeltje aan te schaffen. En daarmee ben je natuurlijk nog niet klaar: aan onderhoud en banden ben je ook de nodige pegels kwijt. Aan de andere kant heb je goedkopere aanbiedingen, maar dat zijn bijna altijd niet-functionele show wagens.

Erfenis

Deze Honda RA108 bewijst dat je ook op een relatief bescheiden budget een functionele F1-wagen kunt scoren. De auto werd in 2008 bestuurd door niemand minder dan Jenson Button. De auto was weinig succesvol, en was dat seizoen meestal onderin het veld te vinden.

De RA108 werd vooral bekend om tweede versie van de vreemde 'Earth Dreams'-livery, een resultaat van het verlies van hoofdsponsor Lucky Strike door het verbod op tabaksreclame. Toen Brawn GP de restanten van Honda's F1 team overkocht in 2009 zat het oude model bij de deal in. Een jaar later nam Mercedes op zijn beurt Brawn over en werd de RA108 opnieuw geërfd.

Een originele RA108 in Honda's Collection Hall.

Pitspoes

Aangezien de auto verder nutteloos was werd er weinig mee gedaan, totdat iemand bij Mercedes op het idee kwam om het chassis te gebruiken bij pit stop trainingen. Om die trainingen realistischer te maken werd de Honda telkens voorzien van de wielen en het aerodynamisch pakket van de Mercedes van dat moment. Zo te zien stopte dat bij de dominante Mercedes W05 Hybrid van 2014.

De RA108 in Mercedes pit stop vorm.

Waarom zo goedkoop?

De grote vraag is natuurlijk waarom de prijs van deze volbloed racer zo laag ligt. Het antwoord is heel simpel: toen Honda de sport verliet in 2008 namen ze hun 2,4 liter V8 motoren weer mee terug. Aangezien het gebruiken van een dure, fragiele F1-motor voor een pit stop trainingswagen een beetje overkill is werd er gekozen voor een simpelere oplossing.

Om de monteurs de juiste timing te leren was het belangrijk dat de auto in ieder geval op pit limiter snelheid de box in kon rijden. Daarom werd er een eencilinder viertakt quadmotortje ingebouwd. Het blokje werd gekoppeld aan de originele sequentiële 7-versnellingsbak die normaal achter de V8 had gezeten.

Het quadblokje krijgt de auto maar net vooruit.

Leuk project

Omdat alle onderdelen behalve de juiste banden, de motor en de bijbehorende elektronica aanwezig zijn is de pit stop Honda de perfecte basis voor een budget Formule 1 track day kanon. Met een telefoontje naar Judd of Cosworth zit er relatief goedkoop en eenvoudig weer een passende V8 in. Dan moet je alleen nog wat rubber regelen bij Pirelli.

Natuurlijk ben je dan niet voor een paar duizend euro klaar, maar veel voordeliger kan het niet voor een werkende, levensechte Formule 1 wagen. Voor de auto zoals hij er nu bij staat wil verkoper Maximum Velocity £70.000 van je op de rekening hebben. Omgerekend is dat zo'n €78.845. Pak je voordeel, zouden we zeggen. De advertentie vind je hier.

Formule 1
  • Max Velocity via Racecarsdirect.com