Jenson Button gaat strijd aan met Rosberg en Hamilton

Na Nico Rosberg en Lewis Hamilton heeft een derde voormalig wereldkampioen Formule 1 zich bij Extreme E gevoegd. Onder de JBXE vlag gaat Jenson Button elektrisch offroaden.

Jenson Button gaat strijd aan met Rosberg en Hamilton

Het Extreme E kampioenschap is een beetje een vreemde eend in de bijt. De serie is het geesteskind van Alejando Agag, de man achter de Formule E. Met Extreme E wil hij de aandacht vestigen op het lot van kwetsbare ecosystemen die door klimaatverandering bedreigd worden.

Zijn oplossing? Met een oude postschip de wereld over varen en met elektrische rallywagens dwars door die ecosystemen te crossen. Daarbij strijden telkens twee auto's op dezelfde stage om de overwinning. Via een knock-out-systeem worden de finalisten bepaald.

Veel animo

Ondanks de verwarrende boodschap achter Extreme E kan de klasse op veel interesse rekenen vanuit de gevestigde orde van de autosport. Zo zijn grote namen als Cupra ABT, Andretti en Chip Ganassi bij de teams te vinden. Op rijdersgebied zien we bijvoorbeeld DTM/rallycross kampioen Mattias Ekstrom en meervoudig WRC-kampioenen Carlos Sainz Sr. en Sebastien Loeb.

Het meest opvallend is echter de steun vanuit de Formule 1-wereld. Nadat Lewis Hamilton zijn X44 team oprichtte volgde zijn oude rivaal Nico Rosberg met Rosberg Xtreme Racing. Sinds kort is er een derde wereldkampioen F1 aanwezig in de Extreme E lineup: Jenson Button.

JBXE

De wereldkampioen van 2009 heeft de jaren na zijn F1-pensioen in 2016 opgevuld met tv-werk voor Sky Sports F1 en racete in de tussentijd in Super GT en British GT. Dat laatste deed hij met zijn eigen Jenson Team Rocket. Nu de 41-jarige Brit een rol als adviseur voor Williams Racing aangenomen heeft gaat het roer echter om.

Button voegt zich bij Extreme E onder de JB XE-vlag en kleedt de standaard Odyssey 21 rallywagen aan in de iconische livery van zijn titelwinnende Brawn BGP001. Met slechts vijf races verspreid over de kalender in Saoedie Arabië, Senegal, Groenland, Brazilië en Argentinië zit het runnen van het team Jenson's overige activiteiten niet in de weg.

Button houdt vast aan de iconische Brawn-kleuren.

Zelf rijden

In tegenstelling tot ex-collega's Hamilton en Rosberg zal Button zelf achter het stuur kruipen van de 550 pk sterke EV-racer. Hij zal daarmee na Valtteri Bottas de tweede F1-coureur worden die de auto de sporen zal geven. JB XE heeft nog niet bekend gemaakt wie zijn teamgenoot zal worden.

Extreme E stelt namelijk verplicht dat een van de twee rijders vrouwelijk moet zijn. Dit om de gelijkheid en diversiteit binnen de sport te bevorderen. Aangezien getalenteerde vrouwelijke racers relatief dun gezaaid zijn kan het nog even duren voordat Jenson een naam kan noemen. Button zal echter nog even wat langer moeten wachten op zijn rally-debuut. Dankzij de aanhoudende coronacrisis is het de eerste race van 2021 twee weken uitgesteld.

Elektrisch
  • Extreme E