Lewis Hamilton tekent Extreme E-rijder met nog meer titels

De zevenvoudige wereldkampioen heeft zichzelf gezelschap gegeven van een van de weinige mensen die meer wereldtitels in de autosport op zak hebben. Negenvoudig kampioen WRC Sebastien Loeb heeft zich namelijk bij zijn X44 Extreme E team gevoegd.

Lewis Hamilton tekent Extreme E-rijder met nog meer titels

Ondanks zijn extreem vervuilende werk is Lewis Hamilton de laatste tijd steeds meer begaan met het milieu. Als onderdeel van dit nieuwe eco-offensief hielp hij eerder al om de kap van bomen voor een waardeloos nieuw circuit in Rio de Janeiro tegen te houden en richtte hij een team op in de elektrische rallyklasse Extreme E: X44.

Extreme E?

De klasse is het geesteskind van Alejandro Agag, de man achter de formatie van de Formule E. Waar die serie zich plaatsvind in het hart van steden wil Agag met Extreme E juist de meest afgelegen uithoeken van de planeet gebruiken als racebaan.

Extreme E moet door publiciteit aandacht vestigen op de gevolgen van klimaatverandering door met veel geweld door deze fragiele ecosystemen te crossen. Met een omgebouwd, 'milieuvriendelijk' postschip worden Senegal, Saoedi Arabië, Nepal, Groenland en Brazilië bezocht. Daar wordt vervolgens twee aan twee op dezelfde stage gestreden met de standaard Odyssey 21 SUV.

Nog meer titels

Toen Hamilton de oprichting van zijn Extreme E-formatie aankondigde volgde er speculatie over zijn rol binnen het team. Zou hij dan gaan stoppen in de Formule 1 en in een elektrische zeepkist gaan rijden? Vandaag werd duidelijke dat Lewis lekker op de achtergrond blijft als teambaas.

Hij heeft namelijk iemand ingehuurd die nog meer titels heeft dan hij en toch wel iets beter uit de voeten kan op een losse ondergrond: niemand minder dan negenvoudig wereldkampioen rally's Sébastien Loeb.

De 47-jarige Fransman was al eerder betrokken bij een test waar ook Valtteri Bottas aan meedeed. Loeb's aanwezigheid was aanvankelijk geheim maar lekte later toch uit. Met negen titels (2004-2012), 79 rally overwinningen en het Pikes Peak record voor auto's met verbrandingsmotoren is Sébastien de perfecte teamleider.

Jong bloed

Extreme E stelt het verplicht om in een van de twee auto's een vrouwelijke coureur te zetten. X44 heeft hier aan voldaan door rally raid racer Cristina Gutiérrez het tweede stoeltje te geven. De 29-jarige Spaanse verdiende haar strepen in haar thuisland, waar langeafstandsrally's populair zijn.

Ze werd vier keer kampioen van de vrouwelijke coureurs en werd in 2015 tweede overall. In 2017 werd ze de eerste Spaanse vrouw die de Dakar Rally wist te finishen. Dat trucje deed ze nog eens drie keer over. Samen met Loeb vormt ze dus een ijzersterk team voor X44, dat de strijd aan moet gaan met het team van oude rivaal Nico Rosberg.

Autosport
  • Extreme E