Michelinsterrenchef is F1-gek part 2: 'Silverstone 2020'

Dat Michelin-sterrenchefs niet alleen kookboeken lezen (of schrijven) bewijst Rutger van der Weel. Hij maakte een dessert gebaseerd op de terugkeer van de Dutch GP in Zandvoort. Hij heeft inmiddels ook een ode gebracht aan de Max Verstappens overwinning in de 70th Anniversary GP: Silverstone 2020.

Silverstone 2020

Afgelopen week schreven we over onze collega's van Lekker die bij de zoektocht naar de kandidaten voor de Lekker 500 een bijzonder dessert waren tegengekomen. In restaurant Katseveer troffen ze "Return to Zandvoort" op hun bord aan. Een dessert met een gel van Red Bull, kerbstones van aardbei en een crisp in de vorm van de plattegrond van het circuit van Zandvoort.

Dat was niet het enige F1-dessert van sterrenchef Rutger van der Weel. Hij mailt dat er inmiddels ook een ode is aan Max Verstappens overwinning dit jaar in Silverstone tijdens de 70th Anniversary GP. Het heet toepasselijk 'Silverstone 2020'.

Hieonder de making of, en daar weer onder wat onze collega's van Lekker over het dessert schreven.

Making of

Succesformule

De redactie van Lekker500 bezoekt jaarlijks honderden restaurants. En soms kom je iets tegen dat opvalt: de passie voor de Formule 1 van chef Rutger van der Weel van restaurant Katseveer* in Wilhelminadorp, gevangen in een prachtig dessert. Hij draagt hiermee als fervent racefan zijn liefde voor deze sport aan de gasten over.

Rutger volgt al meer dan 25 jaar de Formule 1. Hij heeft zelfs nog de tijd meegemaakt dat Ayrton Senna en Jos Verstappen reden. Recenter raakte hij geïnspireerd door de opkomende populariteit van Max Verstappen, waar hij op ingespeelde met verschillende creatieve desserts. Hij maakte het eerste Formule 1-dessert in 2016, ter ere van Max’ eerste overwinning in Spanje. Het dessert bevatte toen enkele Spaanse ingrediënten. In 2018 is hij naar Oostenrijk geweest om de Grand Prix te volgen en daar zag hij live, tussen duizenden andere oranjefans, hoe Max naar de overwinning reed. Ook daar heeft hij zijn fantasie en inspiratie op losgelaten, waar het dessert ‘Max 33 Austria’ uit voortkwam. Het was gemaakt met Oostenrijkse ingrediënten zoals Almdudler, Red Bull en jägertee, en de bomvolle oranje tribunes maakte hij van kumquat. Ook heeft Rutger mallen laten maken van het circuit van Spielberg, de Red Bull Ring, en de typerende Red Bull- stier. Het dessert haalde destijds zelfs de krant.

“Het is niet de bedoeling om bij iedere overwinning een dessert op de kaart te zetten,” zegt Rutger over zijn ludieke traditie, “maar ik kijk per race of ik er iets creatiefs mee kan doen. Anders zou ik, in de lijn der verwachting, straks elke twee weken een dessert op de kaart moeten zetten!”

Op het moment van schrijven staat het dessert ‘Silverstone 2020’ op de kaart. Zo af en toe brengt Rutger een ode aan Max Verstappen als hij een Grand Prix wint, maar eigenlijk is het een ode aan de gehele sport. Dit dessert is een lofzang voor beide, omdat Max Verstappen op 9 augustus 2020 de Grand Prix op circuit Silverstone in Engeland won. In het dessert zitten meerdere knipogen en verrassingen verborgen, zoals champagne in de cremeux voor de winnaar en de autoband vanwege het goede bandenmanagement en de strategie van Red Bull. Verder ze je de curbstones van framboos met hangop en los grind liggen.

Aan tafel krijgt het ‘Silverstone 2020’-dessert de volgende uitleg: “De band is gemaakt van cremeux van braam en champagne. De zilveren stenen, die verwijzen naar het Silverstone-circuit, zijn gemaakt van Pick-me-up bestaande uit komkommer, Red Bull en citroen. De curbstones zijn van framboos en hangop en het ijs is gemaakt van braam. En nog een knipoog naar Engeland: een gel van English milk tea. Max heeft ook nog wat door de grindbak gereden, daarom ligt er nog wat grind van gevriesdroogde yoghurt.”

Dit prachtige gerecht staat in Lekker500 editie 2021 die nu in de winkel ligt. Nog niet besteld? 'Race' dan snel naar lekker.nl/bestel!

Nieuws
  • Jan Carpentier - Limitfotografie