W Series komt naar Formule 1 Zandvoort

De kalender voor de W Series voor 2021 is bekend. De vrouwenklasse zal acht Grand Prix gaan ondersteunen, waaronder de Nederlandse op Zandvoort. Met Nederlands racetalent Beitske Visser op de grid is de oranjegekte compleet.

W Series komt naar Formule 1 Zandvoort

Nederlandse racefans hebben naast Max Verstappen nog iemand om voor te juichen tijdens de Grand Prix van Nederland volgend jaar. De W Series heeft Zandvoort namelijk geselecteerd als een van de acht evenementen voor het seizoen van 2021, waar de serie een nieuwe rol als supportklasse voor de Formule 1 inneemt. Het oranje legion kan zich achter titelkandidaat Beitske Visser scharen.

Terug naar het circuit

De W Series ging in 2019 van start in het voorprogramma van de DTM. De serie maakt gebruik van Formule 3-chassis en is exclusief voor vrouwelijke coureurs. De titel werd uiteindelijk nipt gewonnen door Williams Development Driver Jamie Chadwick, die met tien punten voorsprong LMP2-racer Beitske Visser van zich af kon houden. De Nederlandse zegevierde uiteindelijk wel in 2020, al was dat virtueel. In de zomer werd de W Series namelijk omgezet naar een eSports serie vanwege de COVID-perikelen.

Voor 2021 is er echter goede hoop dat Beitske een echt kampioenschap kan pakken. In 2019 finishte ze in alle zes races nooit lager dan de vierde plek, Ze scoorde ze drie podiums en een overwinning op het circuit van Zolder. Volgend jaar zal ze dat kunstje over moeten doen tegenover een veld van 17 andere vrouwen uit Italië, Noorwegen, Brazilië, Engeland, Spanje, Rusland, Liechtenstein, Amerika, Finland, Japan en Zuid-Afrika.

De kalender

De W Series begint als onderdeel van de Grand Prix van Frankrijk op 26 juni. Daarna volgt de serie het F1-circus naar Oostenrijk (3 juli), Engeland (17 juli), Hongarije (31 juli), België (28 augustus), en Nederland (4 september). Terwijl de Formule 1 zich vermaakt in Italië, Rusland, Singapore en Japan neemt de W Series even pauze. Pas in Amerika (23 oktober) wordt het kampioenschap vervolgd, met een seizoenafsluiter een week later in Mexico (31 oktober).

Voor de TV-kijkers zijn er nog geen mogelijkheden om de W Series te volgen. De organisatie heeft een TV-deal met het Engelse Channel 4, maar er is nog niet bekend over een eventuele overstap naar F1 TV of Sky Sports F1 als onderdeel van de deal met de Formule 1.

Beitske gaat ervoor

Beitske Visser is in ieder geval dolblij met de toevoeging van Zandvoort: “Ik had er stiekem op gehoopt dat de W Series voor Zandvoort zouden kiezen. Fantastisch om te mogen racen voor eigen publiek met de beste fans in de wereld. De meeste fans komen natuurlijk vooral voor Max, maar ik hoop dat ze mij ook een beetje supporten. Ik heb heel veel zin in volgend seizoen. Vorig jaar eindigde ik als tweede. En je wilt jezelf natuurlijk verbeteren, dus ik ga zeker voor de winst in 2021 en dat ik dan met een overwinning een bijdrage lever aan dit Oranjefeest."

Autosport
  • W Series