Vrouwenserie gaat Formule 1 ondersteunen

De Formule 1 slaat de handen ineen met de W Series om het kampioenschap voor vrouwelijke coureurs in het zonnetje te zetten in het voorprogramma van acht Grand Prix. Naast Max Verstappen kan het oranje legioen vanaf volgend jaar juichen voor W Series racer Beitske Visser.

Vrouwenserie gaat Formule 1 ondersteunen

Om het aandeel van vrouwen in de professionele autosport te vergroten werd in 2018 met veel fanfare de W Series aangekondigd. De agressieve marketing liet te wensen over, maar het idee was in basis goed: een opstapklasse met F3-chassis voor vrouwelijke coureurs die ze de zichtbaarheid zou geven om een carriere op te kunnen bouwen in de sport. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.

Criticasters wezen er echter al snel op dat de serie geen enkele link had naar andere klassen. Hierdoor liep het het risico om een doodlopende straat te worden voor de coureurs. Ook werden vraagtekens gezet bij het praktisch nut van het scheiden van de seksen in een sport waarin dat officieel nooit gebeurde.

Het volledige vrouwelijke Team Aseptogyl uit de seventies (waar ene Michele Mouton deel van uitmaakte) bewees dat veertig jaar geleden al.

Steun vanuit de top

Het is duidelijk dat er nog veel verbeterd kan worden aan de W Series, maar het kampioenschap is op de goede weg. Al in de zomer van 2019 maakte de FIA bekend dat het kampioenschap vanaf 2020 punten zou opleveren voor de in de Formule 1 benodigde Super License. Na een seizoen als supportklasse van de DTM in 2019 en een helaas door corona afgezegd seizoen dit jaar is de serie nu aangemerkt voor een rol in het voorprogramma van acht Formule 1 Grand Prix in 2021. Welke acht dat precies zijn is nog niet duidelijk, maar we gaan er vanuit dat Abu Dhabi en Saoedi Arabië niet op de nominatie staan.

F1 sporting director Ross Brawn spreekt lovend over de samenwerking: "Het is een heel belangrijk moment voor ons om W Series te verwelkomen als partners voor acht races dit seizoen [2021]. Ze zijn een baken geweest voor velen sinds ze begonnen zijn met racen in 2019. We vinden dat het zeer belangrijk is om iedereen de kans te geven om de hoogste niveaus van onze sport te bereiken. Ons partnerschap volgend seizoen toont onze vastberadenheid en inzet om hun vermakelijke serie en de waarde van het creëren van grotere diversiteit in de sport in de spotlights te zetten."

De rijd(st)ers

Voor het seizoen van 2020 stonden 18 coureurs uit Italië, Noorwegen, Brazilië, Engeland, Spanje, Rusland, Liechtenstein, Amerika, Finland, Japan, Zuid-Afrika en Nederland op de lijst. Het gaat hierbij over het algemeen niet over bij het grote publiek bekende namen, met uitzondering van Abbie Eaton, bekend als de Stig-vervanger bij The Grand Tour.

Daarnaast is Williams Development Driver, F3-racer en W Series kampioen van 2019 Jamie Chadwick wederom van de partij, net als haar artsrivaal, de Nederlandse GT en LMP2-coureur Beitske Visser. De twee vochten hard om de titel, die uiteindelijk met tien punten verschil naar Chadwick ging.

In 2020 werd de W Series dankzij de COVID-19 problemen digitaal verreden. Visser pakte de titel met nog een race te gaan. Mochten de Max Verstappen-tribunes volgens jaar weer bezet worden, dan is er ook voor het oranje legioen dus genoeg te juichen tijdens het voorprogramma.

Autosport
  • W Series