Koop Jos Verstappen's tweedehandsje

Ruimte over in je mancave? Of ben je bezig met een realistische simulator om de gedeeltelijke lockdown door te komen? Dan is deze Footwork FA17 van Jos Verstappen perfect voor jou.

Koop Jos Verstappen's tweedehandsje

In zijn lange en ietwat onstuimige carrière heeft Jos Verstappen stoeltjes bezet mogen houden bij een uiteenlopend aantal Formule 1 teams. Van zijn debuut naast Michael Schumacher bij Benetton ging de Nederlander vrijwel elk jaar naar een andere garage. In korte tijd schreef hij Simtek, Tyrrell, Stewart, Honda, Arrows en Minardi bij op zijn CV. Nog zo'n naam is Footwork.

Dit team ontstond in 1992 toen Japanse logisitiek-koning Wataru Ohashi een meerderheidsaandeel nam in het ploeterende Arrows team. Verstappen voegde zich bij de formatie in 1996, nadat hij bij Benetton vervangen was door Johnny Herbert en Simtek Grand Prix halverwege het seizoen van 1995 op de fles ging. Met de door een zwakke en onbetrouwbare Hart 830 V8 aangedreven Footwork FA17 kon Verstappen echter weinig potten breken. Vaak reed Jos letterlijk de wielen eraf, omdat hij sneller wilde en kon rijden dan de auto eigenlijk toeliet.

De grindbak

Soms betaalden die verwoede pogingen om de auto naar voren te sleuren uit, zoals in Argentinië, waar Verstappen het enige puntje voor het team scoorde dat seizoen met een zesde plaats. Op andere momenten ging er onvermijdelijk iets kapot en/of vloog de Footwork van de baan. Door die vele incidenten kwamen al snel de grindbakmoppen op.

Soms viel er echter weinig te lachen, zoals op Spa Francorchamps. Nadat de pitcrew gekeken had naar het mechanisme van het gaspedaal, dat volgens Jos vastzat, ging de Footwork de volgende ronde door een los wiel vol de muur in bij Blanchimont. Aan de crash hield hij een blijvende blessure aan zijn nek over.

Uiteindelijk kwam Verstappen met de FA17 in zestien races slechts vier keer aan de finish. Drie van die vier keer zat hij echter in de top 10, waardoor hij volgens het moderne systeem toch punten had gescoord. Ook kwalificeerde en finishte hij altijd ver voor teamgenoot en professionele klaploper Ricardo Rosset.

Geen gevaar

Jos Verstappen zal dus niet bepaald met weemoed terugkijken naar de Footwork FA17, maar jij hebt de kans om dat nu wel te doen. Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken over onbetrouwbaarheid, brandgevaar of verschrikkelijke crashes. Het gaat namelijk om een showcar, die grappig genoeg later door Williams en Ferrari gebruikt werd in hun eigen kleuren.

Dit betekent dat de beroerde Hart V8 en de vaak haperende versnellingsbak er niet in zitten. Wat je wel krijgt is origineel bodywork, ophanging, wielen, banden, stuur en remmen. Zelfs het chassis is niet echt, dus je kunt de Footwork helaas niet voorzien van een Judd-motor en lekker je gang gaan op een trackday. Wat je wel kunt doen is er een realistische simulator van maken. Of je tovert 'm om tot een interessante plantenbak.

Dat wordt dan wel een dure: de Footwork FA17-kloon staat in Vriezenveen en moet volgens verkoper Ron Reinders €41.000 opbrengen. Mocht je de middelen hebben, dan is het toch een leuke kans. Koop dan!

Formule 1
  •  Ron Reinders via Racecarsdirect.com