KOOP. De eerste Benetton van Michael Schumacher

Begin jaren '90 maakte een 22-jarige onbekende Duitser zijn intrede in de Formule 1. Deze Duitser genaamd Michael Schumacher zou later alle records uit de Formule 1-geschiedenis breken, maar met de Benetton B191 begon het.*

We schrijven 1991: na een paar jaar in andere disciplines te hebben gereden maakte een piepjonge Schumacher midden in het seizoen zijn opwachting in de Formule 1. Tijdens de twaalfde race van het seizoen, op Monza, nam hij bij het team van Camel Benetton Ford het stoeltje van Roberto Moreno over.

Schumi toonde meteen zijn talent door in zijn debuutrace en de twee die erop volgden in de punten te finishen. Een hele prestatie als je er van uitgaat dat destijds alleen de top 6 punten kreeg. De rest is geschiedenis: in 1994 pakte hij zijn eerste wereldtitel, waarna er nog zes volgden. En 68 pole positions, 77 snelste racerondes, 91 overwinningen en 155 podiumplaatsen.

Vanaf de GP van Canada (de vijfde race van het seizoen) reed het Benetton-team met de B191: een racer met een 3.5 liter Ford-V8 die 650 pk produceert op een gewicht van slechts 505 kg. Heel wat anders dan de 722 kg die een F1-auto van dit jaar in de schaal legt. Schumacher reed er de laatste twee races van het seizoen mee, zijn voorganger Moreno en teamgenoot Piquet deden de overige races.

Op 21 mei gaat de Benetton onder de hamer, tijdens de Spa Classic Sale van veilinghuis Bonhams. De geschatte opbrengst bedraagt 750 tot 950 duizend euro. Voor het bedrag waarop de racer wordt afgehamerd krijgt de koper een bolide uit de tijd dat tabaksreclame nog gewoon mocht en de interieurs nog lekker analoog waren. Bovendien won deze auto de GP van Canada en heeft hij zijn originele motor nog, iets dat je niet vaak meer ziet bij dit soort historische racers. Kortom: een alleraardigst verzamelobjectje om aan je plafond te hangen of track days mee te rijden.

*Disclaimer voor de volledigheid: voor zijn debuut bij Benetton op Monza reed Schumacher één race op Spa in een Jordan, waarbij hij in de eerste ronde met een koppelingsprobleem uitviel. Heel strikt genomen was dit zijn F1-debuut.