Zyrus LP1200 Strada mag gewoon de weg op

De snelste Lamborghini Huracan op de Nurburgring heeft kentekenplaten gekregen. Ondanks de gigantische vleugel mag de LP1200 Strada gewoon de weg op.

Zyrus LP1200 Strada mag gewoon de weg op

Noorse Lamborghini tuner Zyrus Engineering knalde in augustus de spotlights in nadat een door hen tot 1200 pk opgestuwde twin turbo Huracan Supertrofeo op de beruchte Nürburgring Nordschleife een tijd noteerde van 6:29.

Deze Zyrus LP1200 R was natuurlijk geen productiewagen en was niet eens straatlegaal, dus de claim dat de auto de Aventador SVJ verslagen had was niet zo bijzonder. Als je kijkt naar andere trackday specials wordt het pas duidelijk hoe snel de Zyrus is: de legendarische Pagani Zonda R had voor hetzelfde rondje 6:47 nodig.

Track day special met manieren

Allemaal leuk en aardig, moeten ze bij Zyrus gedacht hebben, maar een indrukwekkende ronde levert niet zo veel geld op. De dikke marges zitten in straatauto's. Daarom heeft het bedrijf het concept van de LP1200 R toegepast op een chassis dat typegoedkeuring voor straatgebruik kon krijgen. Deze Strada (Italiaans voor straat) is iets zwaarder, minder krachtig en heeft minder downforce dan zijn track day broertje.

'Bescheiden' basis

Omdat een Supertrofeo een pure racewagen is van zichzelf, heeft Zyrus een normale Huracan LP640-4 gebruikt als basis voor de Strada. Dat betekent dat de auto met 1427 kilo zo'n 227 kilo zwaarder is dan de LP1200 R.

Desondanks gebruikt de Strada dezelfde motor, al is de twin turbo 5,2 liter V10 teruggedraaid naar 900 pk. Dankzij een intelligent driving mode-systeem kun je de auto echter zo weer instellen op circuitgebruik en de volle 1200 pk aanspreken. Dat kan zelfs vanaf je smartphone.

Met behulp van een extreem aerodynamisch pakket - dat doet denken aan de legendarische McLaren F1 GTR Longtail - wekt de auto 2010 kilo aan downforce op bij 200 kilometer per uur. Dat is 132 kilo minder dan de R, maar nog altijd meer dan de auto zelf weegt. In theorie moet de LP1200 Strada dus op het plafond kunnen rijden.

We hebben geen idee hoe de vleugel door de keuring komt.

Duur speeltje

Zyrus vraagt zo'n €595.000 voor de LP1200 Strada. Voor de LP1200 R ben je €70.000 minder kwijt. Maar daarmee kun je natuurlijk niet even naar de Aldi voor een pak ijsthee.

Cargasm
  • Zyrus Engineering