De stad New York maakt sinds een paar jaar gebruik van zogeheten “noise cameras”. In feite is het een flitspaal met een ingebouwde microfoon. Registreert het systeem dat een auto te veel herrie maakt, dan wordt die auto geflitst en krijgt de bestuurder een boete. Die grens ligt op 85 decibel, alles daarboven wordt bestraft. Volgens de World Health Organization is 70 decibel een veilig niveau aan geluid en is alles boven de 80 al gevaarlijk. Voor wie het niet weet: decibel gaat volgens een logaritmische schaal, wat betekent dat elke drie decibel het niveau aan geluid verdubbelt. Dat is anders dan een lineaire schaal, waarbij elke stap gelijk is aan elkaar en drie decibel amper verschil zou maken. Maar omdat decibel logaritmisch werkt, is elke stap boven die 80 decibel dus een significante toename van overlast en dus ook een enorme toename van de gehoorschade.
Goed, dat was het wetenschappelijke gedeelte. Nu weer terug naar de auto’s. Een eigenaar van een Lamborghini Huracan kreeg vorige maand een bekeuring in New York omdat zijn auto te veel herrie maakte binnen deze nieuwe wet. Op zich lachen, toch? Een rijke patser die stoer wil doen met zijn supercar en dan een boete krijgt omdat hij te veel herrie maakt, daar zit wel humor in.
En nog los van het argument van gehoorschade, is het ook wel eens mooi dat tieners met zwaar opgevoerde Skoda’s of mannen in een midlifecrisis die het lawaai van hun auto gebruiken om andere dingen te compenseren eens op de vingers kunnen worden getikt voor geluidsoverlast.
Dat is eigenlijk ook waar die regels van New York voor bedoeld zijn: mensen met flink opgevoerde of aangepaste auto’s die onnodig veel lawaai maken. Maar deze Lamborghini-eigenaar is daar een ongewenst slachtoffer van. Anthony Aquilino heeft namelijk helemaal niets aangepast aan zijn auto: dit is gewoon simpelweg hoe de Huracan uit de fabriek rolt.
En aangezien Aquilino een Amerikaan is, was er maar één ding wat hij kon en moest doen: hij besloot de stad aan te klagen. De boete is volgens hem onterecht omdat hij het niveau van geluid “niet veroorzaakt of aangevraagd heeft”. De regels bieden Aquilino de optie om zijn auto te laten aanpassen zodat hij geen overlast meer veroorzaakt (daarmee zou hij de boete vermijden) maar daar had de Amerikaan geen interesse in.
Zijn zaak ziet er niet heel rooskleurig uit. Eerder dit jaar vocht een andere supercar-eigenaar zijn boete ook al aan met dezelfde redenatie, maar de rechter wuifde dat vrolijk weg. Volgens de rechter was het niveau aan geluidsoverlast te veel, ongeacht of de auto nou opgevoerd was of niet.