Drugs, fraude en criminelen: dealer licht Lamborghini op voor 4 miljoen

Lamborghini ligt aardig in de clinch met een dealer in Amerika. De dealer zou het merk voor zo'n 4 miljoen hebben afgezet.

Lamborghini

Dure dingen trekken vaak ook wat onaangename aandacht. En datzelfde geldt natuurlijk voor dure auto’s. Lamborghini begint dat aan den lijve te ondervinden, want het merk ligt in de clinch met een van zijn eigen dealers. Volgens Lamborghini zet de dealer het merk af voor een bedrag van om en nabij de 4 miljoen dollar.

Lamborghini beschuldigt de dealer van het verkopen van auto’s aan ‘flippers’. Nee, niet de dolfijn. Flippers zijn mensen die een auto inkopen, hem vervolgens aanpassen (bijvoorbeeld met renovaties of verbeteringen) en hem dan voor een hogere prijs doorverkopen. In principe is er niets mis met flippen. Alleen hangt dat wel af van de wetten en afspraken die er gelden.

In het geval van Lamborghini, is het merk niet zo blij met dat hele idee. Lamborghini’s zijn natuurlijk luxe, exclusieve auto’s. Het feit dat iemand veel geld zou verdienen aan zo’n exclusieve auto zonder dat Lamborghini daarbij betrokken is, spreekt het merk niet zo aan. Maar in dit geval is het ook zo dat de dealer de auto’s aan niet zulke zuivere figuren zou verkopen.

De dealer, Gold Coast Exotics, zou volgens Lamborghini een schimmig programma draaien om miljoenen te verdienen aan het doorverkopen van auto’s aan flippers en andere problematische mensen. Daarmee zou Gold Coast Exotics zelf zo’n vier miljoen dollar verdienen. Geld dat allemaal onder de tafel verhandeld zou worden en dus niet bij Lamborghini terecht komt.

Lamborghini wijst daarbij naar vier specifieke transacties die problematisch zouden zijn. Twee auto’s werden volgens de dealer verkocht aan een voormalig topsporter, maar volgens Lamborghini zijn de auto’s terechtgekomen bij “een beruchte doorverkoper”. Diezelfde doorverkoper zou in een eerdere kwestie “schuld hebben bekend in een strafzaak waarbij hij luxe auto’s verkocht aan pooiers en drugsdealers om zo geld wit te wassen”.

De andere twee kwesties gaan om auto’s die aan niet-bestaande mensen zouden zijn verkocht. In werkelijkheid kwamen de auto’s bij twee verschillende veroordeelde criminelen terecht. Volgens Lamborghini loopt dit alles al sinds 2019. Voor deze vier kwesties heeft Lamborghini bewijsmateriaal aangeleverd, maar volgens het merk gaat het om tientallen kwesties in totaal.

De verdediging van de dealer is niet bijzonder overtuigend. Gold Coast Exotics beweert dat Lamborghini helemaal niet het recht heeft om zo ver terug te kijken in de boeken van de dealer. Het bedrijf beweert ook dat Lamborghini niet genoeg informatie heeft verstrekt over deze individuele kwesties. Daarnaast heeft de advocaat van de organisatie ook een statement uitgebracht, wat in feite neerkomt op: “Lamborghini heeft niet duidelijk gezegd dat dit niet mocht”.

Niet geheel verrassend gaat de rechter hier niet in mee. Gold Coast had de rechter gevraagd om de zaak af te wijzen, maar de rechter heeft dat verzoek weggewuifd. In afwachting van een verdere uitspraak is de levering van Lamborghini’s aan de dealer wel stopgezet.

Algemeen
  • NL Beeld / Cover Images