Volkswagen aangeklaagd voor ramp autoschip Felicity Ace

De ondergang van het massieve autoschip Felicity Ace krijgt nog een staartje. Rederij Mitsui OSK Lines en verzekeraar Allianz hebben Volkswagen voor het gerecht gesleept vanwege vermeend verantwoordelijkheid voor de ramp.

Volkswagen aangeklaagd voor ramp autoschip Felicity Ace

Een dikke twee jaar geleden ontstond er een brand op het 198 meter lange autoschip Felicity Ace. Nabij de Azoren verliet de bemanning het schip toen duidelijk werd dat de brand niet meer te blussen was. Felicity Ace dreef dagenlang stuurloos rond, voordat de schade aan het schip groot genoeg was om haar te doen zinken.

Bij de ramp gingen zo'n 4.000 auto's verloren, waaronder splinternieuwe modellen van Porsche, Bentley en Lamborghini, maar ook particulier ingevoerde bolides zoals een BMW 750i, Ford Mustang GT en Honda Prelude SiR. De totale waarde lag op een geschatte 155 miljoen dollar. Een volledige lijst vind je overigens hier.

Zaak boven water

Omdat het gigantische schip op maar liefst drie kilometer diepte tot rust kwam werd er geen poging tot berging ondernomen. Daarmee leek de kous af, aangezien het om een noodlottig ongeval leek te gaan. Rederij Mitsui OSK Lines en verzekeraar Allianz denken daar echter heel anders over.

De twee partijen hebben namelijk rechtszaken aangespannen tegen de Volkswagen Group. De autobouwer die de meeste auto's verloor bij de ramp zou volgens hen namelijk verantwoordelijk gehouden moeten worden voor het ontstaan van de brand die het schip ten onder deed gaan.

VAG verantwoordelijk

De aanklagers wijzen op het feit dat de brand kennelijk begon met de accu van een elektrische Porsche. Vermoedelijk hebben we het dan over een Taycan, maar ook een hybride Cayenne of Panamera had de boosdoener kunnen zijn.

Onder de streep betekent het dat Mitsui en Allianz de Volkswagen Group ervan beschuldigen onvoldoende informatie verstrekt te hebben over de gevaren van en de verplichte voorzorgsmaatregelen voor het vervoeren van elektrische auto's op open zee. Die nalatigheid zou tot de brand en het zinken geleid hebben.

Twee zaken

De originele rechtszaak ingediend bij de rechtbank van Stuttgart is inmiddels alweer een jaar oud, maar wordt tegengehouden door gesprekken rond een tweede zaak in Brunswick, Niedersachsen. Mocht er in de tweede zaak geen schikking komen, dan worden beide opnieuw opgestart.

Het is niet precies duidelijk wat Mistui OSK Lines en Allianz precies eisen van Volkswagen. Een flinke schadevergoeding is echter een goede gok. Wordt vervolgd.

Nieuws
  • Marinha Portuguesa, Porsche