Felicity Ace-eigenaar zet streep door vervoer gebruikte EV's

Het bedrijf achter het gezonken autoschip Felicity Ace heeft geen trek meer in het vervoeren van oudere elektrische auto's. De rederij ziet teveel risico in het aan boord halen van EV's met mogelijk beschadigde accu's.

Felicity Ace-eigenaar zet streep door vervoer gebruikte EV's

Iets meer dan een maand geleden ging de Felicity Ace, een 198 meter lange autoschip met 4.000 auto's aan boord, ten onder nabij de Azoren. Het schip stond maar liefst een week in brand voordat het onder de golven verdween.

Bluswerkzaamheden werden door de locatie op open zee en de aanwezigheid van honderden elektrische auto's met brandbare lithium-ion accu's aan boord flink bemoeilijkt. Net nadat bekendgemaakt is welke auto's er precies verloren zijn gegaan meldt het bedrijf achter het schip dat het stopt met de vervoer van gebruikte EV's.

Losse beslissing

Het incident met de Felicity Ace is de vierde grote brand op een autoschip sinds 2019. Volgens de rederij achter het schip, het Japanse Mitsui O.S.K. Lines (MOL) heeft het verbod op gebruikte EV's echter niets met de ramp te maken. Er kan immers niet bewezen worden dat de brand door een EV veroorzaakt is.

Desondanks neemt MOL liever geen risico meer met gebruikte accubakken, zo verklaarde een woordvoerder tegenover Splash247:

"Het aantal gebruikte EV's dat we transporteren is recent gestegen, dus we hebben besloten om onze eisen voor het accepteren van gebruikte voertuigen te herzien en hebben besloten om de boekingen van gebruikte voertuigen met accu's voorlopig op te schorten."

Gevaarlijke lading

Een duidelijke reden waarom de oudere EV's dan wel geweerd worden noemt MOL niet. We kunnen echter wel een gokje wagen. De rederij controleert alle voertuigen op hun technische staat en eventuele lekken voordat ze aan boord gaan. Zo worden eventuele problemen tijdens de reis voorkomen. Bij een gebruikte elektrische auto is van buiten echter niet te zien of er iets mis is met het accupakket of de bijbehorende elektronica.

Het risico bestaat dat je dus een potentiële brandbom het schip in rijdt. Aangezien moderne blussystemen en bemanningen vaak niet goed toegerust zijn om lithium-ion branden te blussen kan een enkele brandende EV het hele schip in gevaar brengen.

Zo kun je door één beschadigde Leaf of Model S ineens 500 miljoen dollar schade lijden. MOL is voorlopig de eerste en enige rederij die het risico van gebruikte EV's erkent. Concurrerende bedrijven hebben bevestigd dat zij gewoon door zullen gaan met het vervoer van oudere elektrische auto's.

Nieuws
  • Mitsui O.S.K. Lines, Marinha Portuguesa