General Motors waarschuwt voor spontane ontbranding Chevy Bolt EV

Eigenaren van de elektrische Chevrolet wordt aangeraden niet meer binnen of in de buurt van gebouwen te parkeren. Het brandgevaar zou te groot zijn.

General Motors waarschuwt voor spontane ontbranding Chevy Bolt EV

De Chevy Bolt EV is volgens moederbedrijf General Motors en veiligheidswaakhond National Transportation and Safety Association de nieuwe Ford Pinto. Modellen gebouwd tussen 2017 en 2019 zouden een groot risico hebben om spontaan te ontbranden, vooral bij lange laadtijden. Gisteren gaven GM en de NHTSA een nieuwe waarschuwing naar aanleiding van twee uitgebrande Bolts, waarvan één van een prominente politicus.

Recall

De officiële waarschuwing komt bijna een jaar na een recall. Vanwege een defect met het accupakket bestond de kans dat individuele cellen oververhit raakten en ontbrandden, met alle gevolgen van dien. Het ging destijds om bijna 69.000 auto's. Diezelfde exemplaren staan nu weer op de lijst. Er is kennelijk bij de fabriek dus niet veel gedaan om het probleem bij de recall op te lossen.

Wat niet te doen

GM waarschuwt eigenaren van de getroffen EV's om de stekker er 's nachts niet in te laten. Verder is het volgens The General niet verstandig om binnen of ook maar in de buurt van gebouwen te parkeren. Het risico bestaat namelijk dat een eventuele brand overslaat naar het gebouw.

Parkeren zoals op deze foto is verboten.

Nutteloze brandbom

Mensen die de waarschuwing van tot op de letter volgen hebben dus eigenlijk helemaal niets meer aan hun auto. Parkeren bij je werk kan niet, hij mag niet in de garage en de oprit is ook te dichtbij.

De enige plek waar een Bolt EV echt veilig is, is een open veld of gigantische parkeerplaats. De waarschuwing is echter niet bindend, dus Bolt-rijders kunnen alsnog het risico nemen om hun rijdende brandbom in bewoond gebieden te plaatsen.

En nu?

Afgezien van de waarschuwing zijn er nog geen maatregelen aangekondigd om de problemen met de Bolt EV op te lossen. Aangezien de eerste recall niet werkte hebben we zo onze twijfels of de getroffen eigenaren überhaupt nog mee willen werken aan een tweede reparatie. Het is niet bekend op de Europese variant van de Bolt EV, de Opel Ampera-e, ook een risico vormt.

Elektrisch
  • Chevrolet