Elektrische racetruck 'Endurance' valt uit door lege accu

Pijnlijke toestanden voor elektrische startup Lordstown Motors: hun racetruck kwam onverwacht rijbereik tekort.

Elektrische racetruck 'Endurance' valt uit door lege accu

Nieuwe elektrische automerken lijken de laatste tijd als paddestoelen uit de grond te schieten. Iedereen probeert de volgende Tesla te zijn of een nieuwe niche te vullen. Zo ook Amerikaanse startup Lordstown Motors. Het kleine bedrijfje uit Warren, Ohio is druk bezig om de eerste leverancier van elektrische pickups te zijn.

Baja-test

Oprichter Steve Burns leek het een goed idee om Lordstown's naafmotoren en accutechniek te demonstreren tijdens de SCORE San Felipe 250 offroad-race in de Mexicaanse woestijn. Een soort van korte Baja-rally dus. Niets is immers zo goed voor de publiciteit als een succesvolle run in de autosport.

Ironische naam

Zo ver kwam het echter niet. Letterlijk. Al na 60 kilometer kon het team niet meer verder. Dat had een pijnlijke en flink ironische reden, gezien de naam van de truck: de Endurance had onvoldoende rijbereik om de race überhaupt af te maken. In een video verklaart Burns dat rijden in de woestijn meer energie kostte dan hij verwacht had.

Geen laadpaal in de buurt

Volgens de berekeningen van Lordstown zou de Endurance op een van de bergpassen op de route zonder stroom komen te staan, wat bijladen onmogelijk zou maken. Om te voorkomen dat de truck het parcours zou blokkeren voor de andere deelnemers besloot het team zich terug te trekken uit de race. Lordstown bleef buiten het klassement meerijden om te testen, maar van het gedroomde PR-momentje kwam uiteindelijk niets terecht. Volgende keer beter.

Elektrisch
  • Lordstown Motors