Bloomberg: Tesla Semi-concurrent Nikola is totale nep

Het is alweer drieënhalf jaar geleden dat Nikola zijn waterstoftruck One toonde aan de wereld. De uitdager van de Tesla Semi zou aanvankelijk op batterijen rijden, maar later toch op waterstof. Journalisten van Bloomberg ontdekten dat de truck voornamelijk op gebakken lucht rijdt.

Nikola One

Eerder deze maand ging Nikola naar de beurs. De truckfabrikant heeft nog geen wagen geproduceerd, maar is toch al miljarden waard. Vroege investeerders (en de directie) kunnen hun aandelen kwijt en hoeven daarna nooit meer te werken. Maar dan lichten ze de boel op. Bloomberg ontdekte namelijk dat het "fully operational prototype" dat in 2016 werd gepresenteerd in werkelijkheid geen meter kon rijden.

Geen meter is wat overdreven, maar de truck reed in ieder geval niet op waterstof. er zat namelijk geen H2-tank in, en de benodigde brandstofcel, die het gas omzet in water en elektrische stroom, zat helemaal niet in de Nikola One.

Het Amerikaanse beurspersbureau sprak mensen die veel van de gepresenteerde truck wisten en zij biechtten op dat het een nepper was. CEO Trevor Milton beweert intussen dat de Tesla Semi-killer echt werkt. Hij dreigt ook met juridische stappen tegen Bloomberg.

Bij Tesla zal Elon Musk intussen best tevreden zijn met de negatieve aandacht voor Nikola. De semi-naamgenoot van zijn bedrijf leidt investeerders wellicht af van het feit dat de Tesla Semi ook wel erg lang op zich laat wachten.