Nikola toont zijn waterstoftruck

Wie zegt dat het maken van trucks moeilijk is, heeft het fout. Nikola Motors bewijst dat het enorm simpel is: in augustus veranderden ze het plan om een batterijtruck te maken in een waterstoftruck en nu hebben ze hem al gepresenteerd.

Deze week is een goede week voor waterstof geweest. Eerst waren het Clarkson en May die het evangelie van het ultrabrandbare gas brachten en vlak voor het weekend kwam er nog een goed bericht bij. De eerste truck die op waterstof rijdt is een feit. Hij heet Nikola One en hij is enorm groot. Alle getallen rondom de Nikola zijn groot, behalve het getal van de uitstoot: dat is nul. Het aantal pk's is enorm: 1000 stuks, de newtonmeters zijn met zijn 2.712'en. Dat maakt de truck in de beladen uitvoering goed voor een acceleratie van 0-100 km/u in 30 seconden. Ongelooflijk en onnodig, aangezien trucks geen honderd mogen rijden. Het bereik van de wagen is ergens tussen de 1.300 en 2.000 kilometer voordat hij weer een nieuw busje gas nodig heeft.

Maar het meest indrukwekkende getal is toch wel het aantal maanden dat de ontwerpers erover deden om de truck te maken: vier. Tot augustus zou de vrachtwagen worden uitgerust met een batterijenpakket dat bijgeladen zou worden door een range extender die op aardgas liep. 

Voorlopig gaan we het apparaat nog niet op de weg zien. Het bedrijf uit Salt Lake City heeft nog geen fabriek en is nog aan het zoeken naar een geschikte lokatie. Wat ze wel hebben is ambitie: naast een waterstoftruck willen de Utahnezen ook een netwerk van 364 (waarom nou niet eentje meer zodat je elke dag ergens anders kunt tanken) waterstofstations opbouwen. Daarnaast maken ze een slappe buggy.

Kopers die nu al instappen krijgen de brandstof voor de eerste miljoen mijl gratis, wat toch al gauw betekent dat je 1000 keer niet hoeft te betalen voor het tanken.