Jean Todt: 'Alle autosport gaat aan de waterstof'

Volgens de Fransman ontsnapt geen enkele raceklasse aan de CO2-neutrale missie van de FIA.

Jean Todt: 'Alle autosport gaat aan de waterstof'

De autosport in het algemeen staat de laatste tijd op losse schroeven. In een wereld waar mensen en organisaties zich steeds meer druk maken over de impact van de mens op het milieu is rondjes rijden met extreem krachtige, vuurspuwende auto's een bizar idee. De Federation Internationale de l'Automobile is zich daar maar al te goed van bewust. Tijdens een bezoek aan de Formule E-race in Rome gaf FIA-president Jean Todt enkele hints over de CO2-neutrale toekomst van de sport.

Geen uitzonderingen

Volgens Todt kunnen er geen uitzonderingen zijn wanneer het gaat over het reduceren van uitstoot. Elke FIA-klasse zal er uiteindelijk aan moeten geloven. Dat hoeft echter niet te betekenen dat alles de Formule E achterna gaat.

Todt staat open voor het gebruik van milieuvriendelijke brandstoffen, waar nodig: "Niet alles [wordt elektrisch], maar de gehele autosport moet CO2-neutraal worden. Als dat niet met elektrificatie is, dan kan het via brandstoffen. We waren pioniers met de hybride Power Unit in de Formule 1, en we hebben Formule E. Maar hetzelfde moet gebeuren in de rallysport en in toerwagen-kampioenschappen. Er zullen geen klassen zijn die aan dit gemeenschappelijke doel kunnen ontsnappen."

Waterstof

Vanuit de Formule 1 wordt op het moment druk gekeken naar het gebruik van meer milieuvriendelijke, synthetische biobrandstoffen, de zogeheten e-fuels. De nieuw brandstoffen zouden in 2025 hun intrede moeten doen om samen te vallen met een nieuwe generatie Power Units. Het gebruik van e-fuels zou een grote stap zijn voor de Formule 1, aangezien het de deur open doet voor nieuwe motorpartners zoals Porsche en Volkswagen.

Volgens Todt zijn e-fuels echter niet de oplossing, maar slechts een tussenstap. De echte toekomst zou liggen in het gebruik van waterstof: "Het is een zeer interessante ontwikkeling. Veel werken eraan en de FIA zal daaraan haar bijdrage leveren. We doen een flink aantal tests in onze laboratoria en zullen binnenkort een aankondiging doen wat betreft waterstof."

Red Bull en Mercedes

Todt's woorden komen niet echt als een verrassing. In de langeafstandsracerij is de FIA al een tijd bezig om een waterstof-formule te realiseren. In 2024 moet er op Le Mans een complete klasse vol waterstof prototypes aan de start staan.

Wat betreft de Formule 1 heeft de FIA al de zijdelingse meewerking van de twee beste teams van dit moment. Red Bull's experimentele divisie is nauw betrokken bij een project met Franse racewagen constructeur ORECA om een waterstof-racer te ontwikkelen.

Daarnaast is Mercedes CEO Ola Kallenius al enthousiast over de plannen. Vorig jaar sprak Kallenius zijn enthousiasme uit over waterstof-techniek: "Het is een van die technologieën waar we aan werken om een CO2-neutrale toekomst te realiseren. We werken er al 25 jaar aan. Maar het gaat niet werken tot je uiteindelijk 'groene' waterstof hebt."

Het gaat nog even duren

Aangezien de Formule 1 al een volgende generatie Power Units gepland heeft zal het nog een tijd gaan duren voordat de koningsklasse van de autosport de overstap maakt. Het tijdspad van de FIA richting hun klimaatdoelen is nog niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we er binnenkort alles over horen in de aankondiging.