Toto Wolff: 'Track limits moeten veel duidelijker worden'

De Mercedes-teamchef kan de onduidelijke regels rondom de track limits niet waarderen. Volgens Wolff maakt de FIA het zich onnodig moeilijk.

Toto Wolff: 'Track limits moeten veel duidelijker worden'

De zeer vermakelijke Grand Prix van Bahrein was een verademing voor de neutrale fan, maar bij de twee topteams is er nog de nodige controverse. Uiteindelijk draaide de openingsrace van 2021 maar om een ding: track limits. Door onduidelijkheid vanuit de FIA werd de uitloopstrook bij Bocht 4 namelijk gebruikt als het een onderdeel van de baan was. Vooral in het gevecht om de leiding tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen zorgde die situatie voor opschudding.

Bocht 4

De uitloopstrook bij Bocht 4 is niet zomaar een plak asfalt. Het is namelijk ook Bocht 4 van de "semi-oval" layout die vorig jaar gebruikt werd tijdens de Grand Prix van Sakhir. Je kunt er dus niet zomaar even wat grind op storten. Wat je wel kunt doen is de witte lijn zien als de absolute grens van het circuit. Daar ging het afgelopen weekend flink mis.

Lewis Hamilton werd uiteindelijk gewaarschuwd vanwege het consistent verbreken van de track limits in Bocht 4, terwijl het Max Verstappen de overwinning kostte toen hij buitenom de Brit voorbijstak. Volgens Mercedes-teambaas had er in beide gevallen niets moeten gebeuren. Tijdens de briefings was er door de raceleiding namelijk een hele andere uitleg gegeven.

Onduidelijke FIA

Tegenover Autosport uit Wolff zijn ongenoegen over de onduidelijkheden vanuit de FIA: "Ik ben net zo verward als jullie. Bij de start van de race werd er gezegd dat de track limits in Bocht 4 niet nageleefd zouden worden, en dan horen we in de race ineens dat als je de wijde lijn zou blijven nemen dat het gezien zou worden als een voordeel en mogelijk een penalty op zou leveren. En dan aan het eind die beslissing waardoor we echt de race wonnen. Max ging wijd en volgens de definitie van de raceleiding behaalde hij daarmee een voordeel. Hij moest de plek teruggeven en dat redde onze overwinning."

Geen ruimte voor interpretatie

Een gesprek dat Wolff en Mercedes sportief directeur Ron Meadows met raceleider Michael Masi hadden tijdens de race stookte de frustraties hoog op: "Ron en ik hebben met Michael gepraat tijdens de race. Michael verwees naar de aantekeningen en zei: 'Ja, maar alleen als je er geen voordeel van hebt'. Dat stond in de aantekeningen. Ik heb het niet gezien."

Toto vraagt de FIA meer duidelijkheid te scheppen wat betreft de regels rond track limits. Er mag geen ruimte zijn voor de interpretatie van de stewards: "We moeten consistent zijn in welke boodschappen overgebracht worden. Ze moeten duidelijk zijn, ze moeten heilig zijn en niet een Shakespeare-boek waarin ruimte is voor interpretatie. Ik denk dat de regels heel makkelijk te leren moeten zijn, zodat iedereen het kan begrijpen en ze het document niet in de auto hoeven te bewaren om het te lezen en zichzelf eraan te herinneren wat er nou echt wel en niet mag."

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1