Nederlandse ministers steunen Formule E Eindhoven

De Formule E race in Eindhoven lijkt dichterbij dan ooit: vier Nederlandse politici hebben hun steun uitgesproken voor het evenement.

Nederlandse ministers steunen Formule E Eindhoven

Waar Zandvoort faalde is Eindhoven geslaagd: het Formule E-project heeft de steun gekregen van de overheid. Waar de Formule 1 afgeschreven werd als een 'rechtse hobby' en een verspilling van overheidsgeld, ligt de FE politiek veel gunstiger. De 'CO2-neutrale' elektrische race serie staat voor innovatie, nieuwe techniek en de toekomst. Allemaal termen die ze in Den Haag graag rondstrooien. Dat er de laatste tijd steeds meer merken de grid verlaten is natuurlijk bijzaak.

Officiële brief

In een brief aan het hoofdkwartier van de FE in Londen geven demissionair ministers Tamara van Ark (Sport), Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking), Bas van 't Wout (Economische Zaken) en de demissionaire staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aan er alles aan te zullen doen om een Formule E-race in Eindhoven mogelijk te maken:

“We zijn ervan overtuigd dat het enthousiasme en de toewijding van de organisator een succesvol evenement in een gastvrije, veilige en open atmosfeer voor zowel de deelnemers en de bezoekers garanderen. We kunnen u ervan verzekeren dat, binnen de wetgeving, de Nederlandse overheid zich op elke mogelijke manier zal inzetten om Formula E Operations Limited, de locale organisator en de deelnemers te assisteren. Namens de Nederlandse overheid zouden we graag willen benadrukken dat het een eer is om de Eindhoven E-Prix in Nederland te organiseren."

Licht op groen

De steun vanuit de politiek geeft Peter-Paul Laumans van Stichting Formula-Eindhoven een extra impuls: "Namens onze organisatie kan ik zeggen dat ik ontzettend trots ben op de support van de Nederlandse overheid. We zijn bezig met iets unieks, iets dat nog nooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Inmiddels hebben veel bedrijven en instellingen zich achter ons initiatief geschaard, het draagvlak is groot en nu dus ook uit Den Haag, dat is geweldig. Het is een bevestiging van het belang voor heel Nederland."

De organisatie van de Formule E zou naar verwachting deze maand bevestigen of het kampioenschap naar Eindhoven zou komen. De toezeggingen vanuit de overheid komen dus net op tijd.

Miljoenenklus

De brief zegt echter niets over financiële ondersteuning van het evenement. Het organiseren van de avondrace in 'lichtstad' Eindhoven zou tussen de 15 en 20 miljoen per race gaan kosten. Het stratencircuit moet immers elk jaar weer opgebouwd en afgebroken worden. Stichting Formula-Eindhoven wil een contract van minimaal drie jaar gaan sluiten. Tot nu toe kan de Stichting rekenen op investeringen van de Rabobank, VDL en voetbalclub PSV. Of er tussen die partijen genoeg geld binnengeharkt kan worden valt nog te bezien.

Autosport
  • ABB Formula E