Eindhoven wil Formule E hebben

Nu de terugkeer van de Formule 1 zo goed als zeker is, moet ook de Formule E maar eens naar Nederland komen. Techstad Eindhoven wil de Nederlandse hub voor de raceklasse vol (accu)spanning worden.

De Formule E is nu in zijn vijfde seizoen en dat leverde vorige maand de eerste Nederlandse overwinning op. Coureur Robin Frijns tekende voor die overwinning in de ePrix van Parijs. Omdat in de Formule E wordt gereden met de uitstootloze racewagens kunnen de races gewoon in stadscentra georganiseerd worden. De Formule 1 daarentegen rijdt doorgaans op circuits ver buiten de stad (op Baku, Monaco en Singapore na).

Eindhoven wil nu de Nederlandse bestemming van de Formule E worden. Helemaal gek is die gedachte niet, de stad heeft een grote technische universiteit en huisvest ook allerlei autotoeleveranciers en fabrikanten (en een 350kW laadstation). Als Tech Valley wordt er hard gewerkt aan allerlei ontwikkelingen op het gebied van elektrisch en autonoom rijden.

De gemeente zegt bij monde van wethouder Stijn Steenbakkers dat er vorige week een verzoek voor organisatie van een race is binnengekomen. Wie dat verzoek precies heeft gedaan is niet helemaal duidelijk. Volgens het AD gaat het om de FIA, maar dat lijkt niet heel logisch aangezien dat de sportbond is. Website e-Racing 365 zegt dat de stad zelf interesse heeft getoond. Het meest voor de hand liggend is dus dat er een organisatiecomité is gevormd van een lokale sportpromotor die nu alle belanghebbenden op een rij aan het zetten is. 

Hoe dan ook zou het mooi zijn als ook de Formule E naar Nederland komt. Doorgaans zijn de races in het batterijden een stuk spannender dan de optochten in de Formule 1.