Matthijs Goes

Volkskrant: Formule 1 in Zandvoort is rechtse hobby

Oh nee, nu importeert de Volkskrant de hele zwart wit-, rijk arm-, links rechts-discussie ook al naar de komst van de Formule 1 naar Zandvoort. Columnist JP Geelen schrijft: "De hartkloppingen van Bruno Bruins voor zijn rechtse racefeestje", want racen is rechts. Duh.

Opzij, volk! Hier komt Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant. Hij weet het beter en bepaalt dat u geen autootjesrijden mag kijken in Zandvoort omdat dat rechts is. Alle Formule 1-kijkers zijn VVD'ers en iedereen haat het milieu. Jan-Piet (wij vinden Jean-Pierre een te rechtse naam voor een Volkskrantcolumnist) weet dat heel Nederland plotseling gaat sterven aan stikstof en daar moet subiet wat aan gedaan worden. Dat stikstof zes maanden geleden nog geen enkel probleem was, is voor Jan-Piet geen argument: U MAG NIET OOTOOREESEN. 

Jan-Piet (wij vinden Jean-Pierre een te rechtse naam voor een Volkskrantcolumnist)

Max Verstappen en zijn negentien vriendjes zullen heel Nederland in drie dagen laten zinken onder de Noordzeespiegel met hun rechtse geïnhaal. En omdat rechts inhalen volstrekt verboden is in Nederland,  moeten we dat zeker niet op een circuit ineens wél toestaan. Weg met de Formule 1, want domrechts. Dat uit een Formule 1-wagen nauwelijks stikstof komt (ze rijden immers niet op diesel) is geen argument voor Geelen, hij heeft gewoon gelijk. 

Waarom de ruim driehonderdduizend Max Verstappenfans (en andere Formule 1-liefhebbers) plotseling in het rechtse kamp worden geschoven door JayPay is volstrekt onduidelijk. Als hij wel eens bij een race geweest is, dan zou hij weten dat het een volstrekte doorsnede van de maatschappij is die daar staat te genieten. Het is niet bepaald een dixielandmuzakrommel luisterende VVD-borrel waar bobo's hun 'glazen witte wijn sippen'. 

Wie even de moeite neemt om dat onderzoek te bekijken ziet dat de deskundige net zo deskundig is als Diederik Stapel.

Vervolgens trekt Geelen de maximumsnelheidsverhoging ineens uit de hoge hoed. Dat is ook helemaal erg allemaal. Hij wijst op een blogje van een "verkeersdeskundige" die zegt dat een hogere maximumsnelheid meer files veroorzaakt. Wie even de moeite neemt om dat onderzoek te bekijken ziet dat de deskundige net zo deskundig is als Diederik Stapel. In 2012 waren er op de wegen, waar je toen nog geen 130 km/u mocht rijden, minder files dan in 2018, toen de snelheidsverhoging was ingevoerd. Ja tuthola, nogal wiedes: in heel Nederland waren in 2012 nog veel minder files omdat we toen nog steeds in de naweeën van de kredietcrisis zaten.

Terug naar Geelen, die dus niet alleen de Grand Prix maar rechts vindt, maar ook vindt dat iedereen op de snelweg maximaal 100 kilometer per uur moet rijden. Dat communiceert hij overigens op een vrij bijzondere manier: "Mijn nog ongepubliceerde preadvies: overal 100, zo kap je meteen in dat wazige woud van wisselende limieten, waardoor je geen hand meer voor ogen ziet. Milieuvriendelijk, en wel zo veilig." HOEZO ONGEPUBLICEERD? Het staat toch in de courant?! Dat is gewoon gepubliceerd, Zjan-Pjer.

JeePee de azijnpisser weet zeker dat het veiliger wordt op de weg als iedereen langzaam rijdt. Dat is natuurlijk helemaal niet waar, want als je langzaam rijdt duurt de reis langer en is bovenal veel vervelender. Gevolg daarvan: mensen gaan zitten klooien met de radio of zelfs zitten Whatsappen in de auto en dat is pas echt gevaarlijk. Nee Jan-Piet, mijn alhier gepubliceerde pre-advies luidt: ga jij lekker de ombudsman van de Azijnbode uithangen, dan houden wij ons voortaan met het verkeer en de Formule 1 bezig.