GroenLinkser checkt of 130 echt sneller is, het antwoord zal u verbazen

Slager keurt eigen vlees. Drugsdealer recenseert eigen handelswaar. FrontaalNaakt-columnist schrijft in NRC over Peter Breedveld. Kansenjongeren peilen sfeer in openbaar zwembad. GL-kamerlid Tom van der Lee checkt hoeveel sneller '130 km/u' is.

Net zoals de rechtse heeft ook de linkse kerk zo zijn stokpaardjes, en een daarvan is 'schoppen tegen de maximumsnelheid van 130 km/u'. Want sinds we in Nederland 130 zijn gaan rijden hebben we de warmste zomers ooit, is tweederde van Antarctica weggesmolten, en stijgt het aantal verkeersdoden schrikbarend (alleen niet op de snelweg, maar dat zeggen ze er niet bij).

Zo nu en dan bieden de media de helpende hand, en deze week was het weer raak. Het leek NPO-programma 1Vandaag in het kader van het Klimaatakkoord wel eens aardig om een GroenLinks-Tweede Kamerlid (GroenLinks Light was kennelijk even niet beschikbaar) 'uit te laten zoeken' hoeveel tijdwinst je nou daadwerkelijk boekt in Nederland met de nieuwe, hogere maximumsnelheid. Een staaltje diepgravende journalistiek waarbij je ab-so-luut niet bij voorbaat al weet wat de conclusie gaat worden. Maar ja, het is maar belastinggeld dat door het putje gaat. De politicus in kwestie, Tom van der Lee, krijgt vrij baan (ha) om precies daar uit te komen waar je hem zou verwachten: '130' is niet sneller.

En weet u wat: we geven hem hier - op een courant tijdstip overdag - vol-ko-men gelijk in, maar het is erg makkelijk om dit allemaal op het bordje van de maximumsnelheid te schuiven: vooral de intensiteit van het overige verkeer en eventuele wegwerkzaamheden zijn essentieel. Zijn we fan van 130? Niet echt: de hele opschaling naar 130 en de steeds veranderende lappendeken van snelheidslimieten die het met zich mee heeft gebracht is wat ons betreft een even ondoorzichtig als onnodige maatregel geweest. Op een beetje een traject ga je tegenwoordig al makkelijk door een half dozijn wijzigende maximumsnelheden, dus kan je net zo goed maximaal 120 aanhouden, en terugzakken naar 100 wanneer dat moet. Een rit in Nederland zal er niet veel sneller van worden, op die korte stukjes. Hooguit knabbel je een minuutje of twee van het traject Meppel - Leeuwarden, dus whoop-tee-doo. Het grootste voordeel van 130 is een flink lagere boete wanneer je met 150 geflitst wordt.

Betekent dit dat we allemaal maar 90 km/u moeten gaan rijden, zoals van der Lee oppert? In de Randstad is dat niet eens zo'n heel slecht idee, afgezien van de enorme opstoppingen die het oplevert door miniem snelheidsverschil met 85 km/u rijdende trucks. Op plekken waar je wat meer de ruimte hebt en grotere afstanden aflegt schiet harder rijden echter significant meer op. Ondergetekende deed onlangs op een rustige avond iets meer dan 300 km aan Duitse Autobahn in twee uur en een kwartiertje. En dat was gewoon rustig met 140-150 op de rechterbaan, terwijl de echt snelle jongens je links om de oren vliegen. Doe dat traject met 90 km/u en je bent een uur langer onderweg. 

Bovendien, zoals we al aanstipten, voor mensen die erg vroeg of laat onderweg zijn, is 130 een uitkomst: tussen Amsterdam en Rotterdam mag je op de A4 ’s nachts van Schiphol tot Leiderdorp en vanaf Leiden tot Rijswijk 130 in plaats van 100. Dat maakt echt wel uit op 60 kilometer. Als GroenLinksers hier nou gewoon hun steentje bijdragen en rechts 90 km/u rijden, en de mensen die wél BPM en accijns betalen links van ze laten begaan, is iedereen tevreden.

Tot slot nog even uw aandacht voor de laatste zin uit het stukje van 1Vandaag, waarin auteur Rianne Spit stelt [citaat] "GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee had helemaal gelijk." In het Duits bestaat hier een mooi begrip voor: 'schwärmen', we zullen het maar met 'dwepen' vertalen. De lat lag dit keer kennelijk niet zo hoog.