'Dutch GP Zandvoort 2020 wordt een meerdaags festival'

Wie kaarten heeft voor de Grand Prix van Nederland in 2020 kan zijn borst vast natmaken, want het wordt een feest. Een heel groot feest, dat eerder op een meerdaags festival lijkt dan op een autorace. En dat is positief.

Jan Lammers

De terugkeer van de Formule 1 in Nederland moet één groot feest worden. Volgens sportief directeur van de Dutch GP Jan Lammers kunnen we het best de vergelijking trekken met een meerdaags festival. In een interview met tijdschrift Formule 1 zegt de geboren Zandvoorter: "Wij willen echt die focus op het festival-aspect."

Volgens oud-Formule 1-coureur Lammers worden het eigenlijk drie zondagen: "Voor de Formule 1-organisatie is dit ook een situatie die ongekend is, dat wij vrijdag, zaterdag én zondag uitverkocht zijn." Met drie dagen keer 105.000 bezoekers moet de Grote Prijs van Nederland records gaan breken, maar er is meer: "Wij halen vrijdag al meer dan honderdduizend bezoekers en dan gaat er donderdag ook nog het een en ander gebeuren." Hij vertelt echter nog niet wat voor volksfestijn er op de donderdag al aangericht gaat worden. Op vragen van de interviewer of er dan vuurwerk, een strandfeest of iets dergelijks gaat komen is Lammers nog vaag: "Zeg het maar, het liefst hebben wij dat het woensdag al begint."

Behalve de festiviteiten naast de baan vergeet Lammers uiteraard het racen met de Formule 1-wagens niet uit het oog. Met name de vrijdag wordt volgens Jan bijzonder: "Als dan die eerste coureur in 35 jaar met een Formule 1-auto de pits uit rijdt, dat wordt historisch. Dat is toch een keerpunt."

Uiteraard verheugt Lammers zich op dat eerste weekend van mei in 2020. En zeg nou zelf, wie doet dat niet?