Hamilton: 'We moeten meer doen voor mensenrechten in F1 gastlanden' 

Na hernieuwde kritiek op de overheid van Bahrein vanuit mensenrechtenorganisaties heeft Lewis Hamilton er een punt van gemaakt dat de Formule 1 moet helpen om de de gelijkheid en naleving van mensenrechten in de gastlanden te verbeteren. Bahrein is echter niet het enige land dat op de nominatie staat. Er is volgens Hamilton een hoop werk te doen.

Hamilton: 'We moeten meer doen voor mensenrechten in F1 gastlanden' 

Zoals elk jaar is de discussie rond het overheidsbeleid van de diverse landen waar de Formule 1 te gast is weer opgelaaid. Dit keer is Bahrein weer aan de beurt. Woensdag kwam een groep van dertig Britse parlementariërs met een brandbrief waarin ze de Formule 1 verzoeken Bahrein onder druk te zetten om mensenrechten in ere te houden. Bahrein maakt zich volgens mensenrechtenorganisaties schuldig aan discriminatie, onderdrukking en martelingen.

Parlementariër Layla Moran legde de vinger op de zere plek: "Het is zeer teleurstellend dat we niet meer vooruitgang hebben gezien van de F1 met betrekking tot sportswashing en Bahrein's verleden op het gebied van mensenrechten. We kunnen mensenrechten nooit een bijzaak laten zijn."

Brieven aan Hamilton

Groepen zoals de 30 parlementariërs hebben volgens BBC Sport hun grootste medestander binnen de sport aangeschreven, niemand minder dan zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. De Brit lijkt zich de laatste tijd op de baan zo te vervelen dat ie steeds meer de politieke richting op gaat. Na de Turkse Grand Prix verklaarde hij hoofdzakelijk in de sport te willen blijven om de wereld te verbeteren, niet om nog meer races te winnen.

Het mag geen verrassing heten dat Hamilton de brieven zeer serieus neemt en zich wil richten op programma's om de politieke situatie in landen waar Grand Prix verreden worden te verbeteren: "[Ik neem] wat tijd om alle op me in te laten werken. Het is heel belangrijk voor alle sporten om het platform dat ze hebben te gebruiken om voor veranderingen te vechten. De mensenrechtensituatie in zo veel van de plekken waar we heen gaan is een enorm probleem. We zijn een van de weinige sporten die naar zo veel verschillende landen gaan en ik vind dat we als sport meer moeten doen. We hebben een stap in de goede richting gezet maar we kunnen altijd meer doen. Ze hebben wat stappen opgezet voor de plekken waar we heen gaan maar het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat ze op de juiste manier toegepast worden en dat we wat actie zien. Dat gaat een hoop moeite kosten maar het is allemaal op de achtergrond."

Kwart van de kalender

Hamilton's mooie woorden hebben nog flink wat invulling nodig. Mocht de Formule 1 echt een harde lijn willen gaan trekken op het gebied van mensenrechten, dan zal een kwart van de kalender ter discussie moeten staan. Mensenrechtenorganisaties hebben namelijk hun twijfels gezet bij China, Azerbeidzjan, Rusland, Abu Dhabi en Saoedi Arabië.

Samen met Bahrein komt dat neer op 6 van de voor 2021 aangekondigde 23 races. Daarbij komt dat het uitdagen van deze landen grote gevolgen kan hebben voor de geldstroom van de sport. Stuk voor stuk zijn het namelijk rijke landen die buiten Grand Prix veel geld in de sport en de teams steken door middel van sponsoring. Aangezien de Formule 1 altijd daar gaat waar het geld is moet er een hoop gebeuren voordat de organisatie politiek boven de pegels verkiest.

Wat ons betreft zullen de races op ongeïnspireerde Tilke-parkeerplaatsen in verlaten zandbakken niet gemist worden. Doe maar even vervangen voor Imola, de Nürburgring, Mugello, Hockenheim, Portimao en Magny Cours. Daar hebben ze de mensenrechten wel voor elkaar.

Formule 1
  • Mercedes Petronas F1