'BMW en MINI trekken stekker uit Nederlandse autofabriek'

Pijnlijk nieuws uit Limburg dat er ook nog wel even bij kan in coronatijd: BMW stopt na 2023 met de samenwerking met VDL Nedcar. De enige grote autofabriek van ons land zit dan zonder opdrachtgever.

Mini

Van de zomer bracht VDL uit Eindhoven nog nieuws dat het bedrijf met BMW in onderhandeling was over de productie van auto's. Het zag er toen nog naar uit dat er meer modellen van de band in het het Limburgse Born zouden gaan rollen. Hoe anders blijkt dat nu te zijn.

In plaats van meer auto's, gaan er minder auto's uit Limburg komen. Sterker nog, het worden er straks helemaal geen. BMW en dochterbedrijf MINI waren de enige klant van VDL Nedcar.

Tegen 1Limburg zegt directeur Paul van Vuuren van de fabriek: "Dit is heel heftig en ook zorgelijk. Maar wij hebben nog steeds de volle steun van VDL dat we in Born ook na 2023 auto's kunnen blijven bouwen." Welke auto's dat dan zouden zijn is nog niet duidelijk.

Van Vuuren zegt daarover: "We hebben mensen in de markt die voor ons bezig zijn met nieuwe opdrachtgevers. Dat gaat vooral over Aziatische startups die elektrische auto's willen gaan laten bouwen. Dat is voor ons een grote kans. Ik heb ook geen glazen bol, maar ik heb er groot vertrouwen in dat wij straks weer andere auto's bouwen."

In de Limburgse fabriek werken 4.500 mensen. De verkoopdip doordat iedereen momenteel thuiswerkt is geen goed vooruitzicht voor de fabriek. Het is dus te hopen dat de Aziatische startups of andere klanten zich snel melden en dat er snel een vaccin tegen het coronavirus komt, zodat het "oude normaal" weer terugkeer.

Nieuws
  • ProShots SIPA USA