Komen nieuwe Jaguars en Land Rovers straks uit Limburg?

In de autowereld gaat momenteel het gerucht dat Jaguar Land Rover een aantal kleine SUV's wil bouwen op het voorwielaangedreven platform van BMW. Worden die auto's dan straks bij VDL Nedcar in Born gemaakt? Lijkt wel logisch.

Net als zusje Land Rover bouwt Jaguar de laatste jaren SUV's, want de logge bakken laten de kassa's harder rinkelen dan de speelse katten. Tot nu toe hielden de Britten zich wel aan hun eigen waardes en dat betekent achterwielaandrijving (en alleen als het moet ook via vierwielaandrijving wat trekkracht op de voorwielen).

In de autowereld is echter niets meer heilig, Mercedes en BMW gooiden de afgelopen jaren hun principes overboord in ruil voor cash en dus gaat JLR volgen. Sterker nog, de Indiase Britten (Jaguar Land Rover is onderdeel van Tata) willen de hele onderkant van BMW gaan gebruiken voor hun nieuwe SUV'jes. Dat is althans wat Autocar suggereert in een vandaag gepubliceerd stuk.

BMW en JLR werken al samen op het gebied van elektrificatie van de aandrijflijnen, en dan is het nog maar een klein stapje om ook een platform over te nemen. De Beierse Motorfabriek heeft tenslotte al een lekker platform staan waarop de Mini's en ook de 1- en 2 Serie grotendeels worden gebouwd. Voorwiel- en vierwielaandrijving is daarop ook mogelijk, dus voor JLR is dat een mooie basisarchitectuur om kleine SUV's voor Jaguar en een model onder de Evoque te bouwen, als een nieuwe Freelander.

Maar nu vraagt u zich af waarom Autobahn dan suggereert dat er best wel eens auto's in Nederland kunnen en gebouwd. Dat zit zo: JLR is al klant bij VDL. Het Brabantse bedrijf bouwt de lasrobots en geautomatiseerde productielijnen voor JLR. Daarnaast is BMW al klant bij VDL Nedcar voor de productie van auto's, precies op de bodemplaten waarop Jaguar wil gaan ontwikkelen.

Denk dan ook nog even aan de komende Brexit en de massaontslagen die JLR in de laatste maanden al deed. Waarom zouden ze een nieuwe fabriek inrichten, als ze hun auto gewoon in een bestaande productielijn kunnen invoegen? Ook is bekend dat VDL Nedcar al een tijdje in gesprek is met mogelijke nieuwe klanten. Als het daadwerkelijk zo doorgaat lijkt Nederland straks echt als de winnaar uit de Brexit te gaan komen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f9bb5381571a', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });