Toen de deal bekend werd gemaakt zette Autobahn.eu direct vraagtekens bij het aanschaffen van zoveel bussen in China. Het besluit streek de politici van onder andere CDA en PVV tegen de haren in. Kamerlid Mustafa Amhaouch van het CDA vroeg zich af hoe het kan dat zo'n aanbesteding naar CHina gaat (nota bene helemaal buiten onze eigen economische zone) terwijl Nederland zelf een fabrikant van die bussen heeft: "Je wil innovatie, je wil werkgelegenheid, dan is dit een goed moment om te checken wat hier gaande is."
Ook Wim van der Leegte, grootaandeelhouder van VDL Groep, zette vraagtekens bij de aankopen in het buitenland. Zijn VDL kan die bussen ook bouwen, maar werd overgeslagen. De Chinese fabrikanten krijgen overduidelijk staatssteun en kunnen daardoor veel te goedkoop leveren. Advocaat Daan Versteeg zegt tegen BNR: "Bij een bedrijf dat steun uit China krijgt kan het prijsverschil doorslaggevend zijn. Het eerste wat je moet checken is de inkopende partij, in casu Keolis. Daarnaast is er een bepaling in de wet dat als een product voor vijftig procent uit onderdelen uit derde landen (niet Europese landen) bestaat, dan kan dat een reden zijn om ze uit te sluiten." Waarom zou een bedrijf zo graag met een "verkeerde" partner zaken willen doen? Check ook meteen even de nieuwe """dakkapellen""" bij de inkoopmanagers van Keolis.
Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET bewijst dat het ook goed kan. In de havenstad kochten ze gewoon Hollandse waar bij VDL en daar rijden sinds deze maand 55 elektrische VDL bussen rond.