NASCAR geeft voorproefje van Next Gen-auto

De eerste 'moderne' NASCAR in 50 jaar laat van zich horen.

NASCAR geeft voorproefje van Next Gen-auto

Over een paar weken is het dan zover: het debuut van NASCAR's eerste 'moderne' auto in 50 jaar. Vanaf 5 mei is het afgelopen met handgeschakelde vierbakken, starre achterassen, 15-inch stalen wielen en ruige buizenframes. De stock car moet dan toch met zijn tijd mee. Na een paar twijfelachtige vroege tests is NASCAR er klaar voor.

Relevant

Met het Next Gen-concept wil NASCAR gaan aansluiten op de huidige trends in de autoindustrie. De stock car moet weer relevant gaan worden. De invulling hiervan is een beetje tegenstrijdig te noemen: carbon monocoque chassis, sequentiële vijfbakken en 18-inch wielen zijn nou niet echt elementen die we veel terugzien in productieauto's. Onafhankelijke achterwielophanging past dan weer wel in het plaatje.

Road course

Naast de 'relevantie' moet de nieuwe stock car vooral veel competenter en sneller gaan worden op road courses, aangezien NASCAR voor meer spanning wil zorgen met meer races op verschillende banen. Hiermee probeert de serie de eindeloze stroom vrijwel identieke betonnen speedways te breken en de kijkcijfers weer omhoog te krikken. Een eerdere stap in dat plan was het houden van een race op een onverharde oval en de mogelijke introductie van regenbanden.

Gouwe ouwe V8

Ondanks de sprong vooruit blijven sommige dingen nog gewoon hetzelfde. De 5.8 liter pushrod V8 wordt voorlopig nog niet vervangen, ondanks plannen voor een hybride NASCAR-formule. We kunnen gelukkig dus nog steeds van het gekrijs van een bizar hoogtoerige achtcilinder genieten.

Dat geluid is echter wel iets veranderd: de Next Gen beschikt namelijk over een gewijzigd uitlaatsysteem met een sidepipe aan elke zijde in plaats van beide rechts. Tijdens de tests lagen de vermogens tussen de 550 en 750 pk, minder dan de 850 van de huidige generatie. Een definitief getal is echter nog niet genoemd. Chevrolet, Ford en Toyota zullen aanblijven als motorleveranciers.

Autosport
  • NASCAR
  • The SuperSquad