Milieugekkies gaan NASCAR toch niet slopen

De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) deed maanden geleden een voorstel van 629 pagina's om auto-emissies terug te dringen. Er zat een easter egg in verstopt dat bedoeld leek om racewagens en effectief de hele racerij te verbieden.

Gans vleesgrillend rubberverbrandend Amerika én de Republikeinen (maar dat is misschien wat tautologisch) waren over de zeik om de volgende passage in het Grote Boek der Emissiehaat van de EPA:

"Gecertificeerde automobielen en automobielmotoren en de techniek die hun emissies regelt moeten zo geconfigureerd blijven als ze gecertificeerd werden, zelfs als zij alleen maar worden gebruikt voor de racerij (...)"

(Toegegeven, deze vertaling gaat ons de Martinus Nijhoffprijs niet opleveren, maar het is dan ook een wetstekst en dat is per definitie lettercoma.) De angel zit 'm er natuurlijk in dat autotunen voor gewone auto's en zelfs voor racewagens verboden lijkt te worden. En als u weet dat deze mevrouw (m/v/NSFW) de eindbaas van de EPA is, heeft de betere redneck alle reden om zich zorgen te maken

Maar hee, het schijnt allemaal paniek om niets te zijn want de EPA verklaarde zich gisteren nader:

"De EPA steunt de autosport en haar bijdrage aan de Amerikaanse economie en aan gemeenschappen in het hele land. (LOLOLOL) EPA's focus richt zich niet op racewagens of op auto's die specifiek voor de racerij zijn ontworpen, maar op bedrijven die niet volgens de regels werken en 'defeat devices' ontwikkelen en verkopen voor auto's op de open weg."

Lang verhaal kort: auto's die road legal zijn, moeten gewoon blijven voldoen aan de emissieregels en auto's voor het circuit hoeven niet aan die regels te voldoen. Precies zoals het nu is. Er verandert dus niets. Hoera, NASCAR is gered!