Haal een 845 pk NASCAR voor de prijs van een Golf

Bij deze NASCAR stock car ben je maar 47 euro per pk kwijt. Goedkoper kan bijna niet.

Haal een 845 pk NASCAR voor de prijs van een Golf

Recent heeft NASCAR aangekondigd af te stappen van het antieke concept van een stalen buizenframe, grote V8, handgeschakelde vierbak, starre achteras en 15-inch stalen wielen. Vooruitgang dus, maar ergens ook wel een beetje jammer.

De charme van de sport was juist dat V8 fossielen met onwaarschijnlijk veel pk's op topsnelheid elkaar al rammend en beukend het leven zuur maakten. Op een 'road course' met ook rechterbochten werd het al helemaal leuk.

Blast from the past

Voor de liefhebber van die ongecompliceerde bruutheid hebben we een leuk tweedehandsje in de aanbieding. Deze 'Camaro' stamt uit 2011. Het chassis is een 'Car of Tomorrow', een veiliger concept dat in 2006 ontstond naar aanleiding van de dood van Dale Earnhard Sr. Wat de techniek betreft had het echter net zo goed 1956 kunnen zijn.

Het stalen buizenframe is namelijk opgevuld met een 5,9 liter V8 volgens het stokoude Chevy smallblock-patroon. Dat betekent een enkele onderliggende nokkenas, pushrods, 16 kleppen en een carburateur. De auto werd namelijk een jaar voordat injectie eindelijk zijn intrede deed bij Darrell Waltrip Racing gebouwd. De overstap werd uiteindelijk alsnog gemaakt.

Met Dale Jarret, Michael Waltrip, David Reutimann and Martin Truex Jr aan het stuur bleef de auto tot 2013 in de Sprint Cup. De body was eerst die van een Impala SS, maar werd in 2013 vervangen voor die van een Camaro zodat het chassis mee kon met de nieuwe Generation 6 NASCAR-modellen. Toen de auto met pensioen ging werd de injectie weer vervangen voor een carburateur.

Veel simpeler kan het niet.

Brute kracht

Ondanks techniek uit de tijd dat ze nog met de houten euro betaalden perst de Chevy indrukwekkende cijfers uit zijn dikke achtcilinder: niet minder dan 845 Europese pks. En dat bij extreem hoge toerentallen: pas tegen de 9000 rpm houdt het blok een keer op.

Met de ophanging van een paardenwagen, minuscule remmen, een handgeschakelde vierbak en geen enkele vorm van elektronische assistentie moet je van goed huize komen om het ding op de baan te houden.

De simpele V8 produceert angstaanjagende power

Bang for buck

De NASCAR stock car vond uiteindelijk zijn weg naar Speedmaster Limited in Wetherby, Engeland, even buiten Leeds. Vervolgens kwam de auto meerdere malen in actie bij de Goodwood Festival of Speed, Goodwood Member's Meeting en de Goodwood Revival.

Ondanks die geschiedenis vraagt Speedmaster een verdacht laag bedrag voor het V8-monster: slechts £36.995. In Europadollars is dat €40.278. Dat is achtduizend euro goedkoper dan een nieuwe Golf GTI. Al is de Golf natuurlijk wel iets praktischer.

Autosport
  • Speedmaster Limited via Racecarsdirect
  • jsnhctr