Goodwood SpeedWeek gaat van start!

Dit weekend vindt het grootste auto- en motorsport feestje van het jaar plaats. De Goodwood SpeedWeek belooft een bomvol programma met bekende coureurs en wagens. Drie dagen lang is Goodwood Circuit een tempel voor alles dat gaaf is aan de racerij.

Goodwood SpeedWeek gaat van start!

Het is toch weer zover: het landgoed van Lord March wordt dit weekend omgetoverd tot een tempel ter ere van alles dat snel is. Ondanks het afzeggen van het wereldberoemde Festival of Speed, de Goodwood Revival en de Members Meeting wordt er toch een festival gehouden onder de Goodwood naam.

Het nieuwe SpeedWeek evenement combineert elementen van de drie reguliere titels. Zoals altijd kun je genieten van nieuwe en zeer oude supercars en racewagens, peperdure veilingstukken, antieke en futuristische techniek, nooit eerder vertoonde prototypes en levende legendes uit de motorsport and autoindustrie. Uiteraard gebeurt het allemaal wel achter gesloten deuren.

Hillclimb wordt Time Attack

De traditionele hillclimb op de oprit van Goodwood House zal dit jaar helaas niet plaatsvinden. In plaats daarvan zal er met dezelfde extreme wagens (denk Pikes Peak, Indycar en rallycross) gestreden worden voor de snelste tijd op Goodwood Circuit, dat normaal gesproken gereserveerd is voor de historische races en demo's tijdens de Revival en Member's meeting. Voor de mannen die de heuvelklim gewend zijn wordt dat dus een flinke uitdaging.

Demo's

Je zou het niet denken, maar in 2020 is er veel te vieren op het gebied van motorsport. Dit jaar bestaat de Formule 1 70 jaar, wat over drie dagen gevierd wordt met de hulp van wereldkampioenen Damon Hill, Emerson Fittipaldi en Sir Jackie Stewart. Ook is het 50 jaar geleden dat Porsche voor het eerst Le Mans won en 30 jaar geleden dat Jaguar voor het laatst Le Mans won.

Deze mijlpalen worden gevierd met demonstraties die een eerbetoon leveren aan de mensen, merken en machines die ze mogelijk maakten. Naast illustere coureurs en wagens op de baan wordt er ook in documentaires uitgebreid aandacht aan besteed.

Grote namen in oude auto's

De normaal tijdens de Revival verreden historische races bieden ook tijdens SpeedWeek de mogelijkheid voor bekende coureurs van de laatste tijd om voluit te gaan in een museumstuk. De lijst bestaat uit prominenten en (meervoudig) kampioenen uit de toerwagenracerij, Le Mans, Formule 1, Indycar, het WRC, tv-presentatoren en Mr. Bean. Ja dat leest je goed, acteur Rowan Atkinson gaat zich uitleven met een grommende Plymouth Barracuda!

Andere bekende namen zijn voormalig F1 coureur en Sky Sports presentator Karun Chandhok, negenvoudig Le Mans winnaar Tom Kristensen, drievoudig Indy 500 winnaar Dario Franchitti, vijfvoudig Le Mans winnaar en voormalig F1-rijder Emanuele Pirro, WTCC-kampioen Rob Huff, Fifth Gear-presentator en racer Tiff Needell, Pikes Peak recordhouder Romain Dumas, Formule E-racer Tom Blomqvist en zijn vader, WRC-kampioen van 1984, Stig Blomqvist. De mannen zullen plaatsnemen in uiteenlopend materiaal: van een minuscule Mini Cooper S voor Tom tot een gigantische zevenliter Ford Galaxie voor Stig.

Driftkhana & Rally Special Stage

Het Goodwood circuit zal plaats bieden aan een speciaal ingerichte Driftkhana arena, waar Formula Drift coureurs zoals James Deane en Vaughn Gittin Jr. hun kunstjes gaan vertonen. Gittin zal dit gaan doen met de extreme Ford Mustang Mach-E 1400, de eerste elektrische driftwagen.

Ook op de Rally Special stage in de bossen naast het landgoed is genoeg zijwaartse actie te zien, met andere Toyota WRC-rijder Elfyn Evans in de GR Yaris en WRC-kampioen van 1984 Stig Blomqvist in een Ford Escort Cosworth.

Livestream

Goodwood SpeedWeek is vanaf morgen live te volgen via het officiële Youtubekanaal van Goodwood Road and Racing. De presentatie wordt verzorgd door ex-Top Gear reboot presentator Rory Reid, voormalig F1-coureur Mark Webber en een paar mediatypetjes van de Britse radio. Het programma wordt geopend morgenmiddag om 12:00 en sluit zondagavond rond een uur of 19:00 af. Kijken dus!

Autosport
  • Goodwood Road and Racing