Lewis Hamilton is hard onderweg om de meest succesvolle Formule 1 coureur aller tijden te worden. Na 13 jaar in de sport heeft de Brit zes wereldtitels, 90 overwinningen, 159 podiums, 96 pole positions en 55 snelste racerondes veroverd.
Aan het einde van dit seizoen zal hij naar alle waarschijnlijkheid zijn zevende titel in de wacht slepen, waardoor hij op gelijk niveau komt met Rekordmeister Michael Schumacher. Tegen die tijd zal hij Der Michael tevens op bijna alle fronten voorbijgestreefd zijn. Alleen met snelste rondes loopt Schumi nog ruim voor: 77 keer wist de Duitser de snelste ronde te noteren.
Cijfers zeggen niet alles.
Hamilton zal statistisch gezien de beste coureur ooit in de Formule 1 worden, maar volgens drievoudig wereldkampioen en voormalige teameigenaar Sir Jackie Stewart zegt dat lang niet alles. Stewart oppert in de In The Fast Lane podcast dat de coureurs van nu überhaupt niet te vergelijken zijn met veelzijdige grootmeesters zoals Juan Manuel Fangio en Jim Clark:
"I denk niet dat je dat niveau van succes [alleen aan de coureur] kan toeschrijven, omdat er tegenwoordig 20, 22 races zijn. Voor mij is Juan Manuel Fangio de beste coureur die ooit geleefd heeft, met Jim Clark als tweede, zelfs voor Senna. Maar die mannen reden maar zes tot acht of negen races per jaar in de Formule 1. Ze reden in sportscars, GT-wagens, etcetera. Maar tegenwoordig doet het wereldkampioenschap 22 races, alleen in de Formule 1. Ze rijden niet in toerwagens, niet in GT-wagens, niet in Indycars, niet in Can Am auto's. Ze hebben veel minder druk dan toen. Natuurlijk gaan ze naar de fabriek en doen ze wat met de simulator, maar dat is niet echt hetzelfde. Het is een andere wereld.
Oneerlijk voordeel.
Naast het feit dat F1 coureurs tegenwoordig veel meer kunnen focussen op de sport, vindt Stewart dat Hamilton de laatste tijd een bijna oneerlijk voordeel heeft tegenover zijn concurrenten. Mercedes is wat hem betreft simpelweg te dominant om alles aan Hamilton's talent toe te schrijven:
"Lewis rijdt extreem goed, zonder twijfel. Ik ben zijn talenten op geen enkele manier aan het afvallen. Maar het is niet hetzelfde.[Fangio] reed op een manier die echt bijzonder was - hij koos Ferrari en dan dacht ie "nou Maserati zou volgend jaar wel eens goed kunnen zijn' dus dan had ie nooit een contract voor langer dan een jaar. En dan reed ie voor Mercedes-Benz en won ie daar twee kampioenschappen, want zij hadden op dat moment de beste auto's ter wereld. Lewis heeft een hele goede beslissing gemaakt toen hij McLaren verliet en naar Mercedes-Benz ging. Ik neem mijn hoed af naar hem voor het maken van die beslissing. Maar om eerlijk te zijn, zijn de auto en de motor nu zo superieur dat het bijna oneerlijk is tegenover de rest van het veld. Het heeft niet dezelfde waarde als dat je het zou kunnen doen in een auto die niet de beste is. En dat was soms waar het verschil lag tussen hele goede coureurs en hele succesvolle coureurs.
Gelijke kansen.
Volgens Stewart is de scheve machtsverhouding in de Formule 1 een van de belangrijkste factoren waarom het voor hem moeilijk is om Lewis Hamilton als de beste coureur ooit aan te wijzen. Er wordt simpelweg teveel bepaald door de auto en in het bijzonder de motor:
"Het is voor mij moeilijk om de uitspraak dat Lewis de beste aller tijden is te rechtvaardigen als ik kijk naar wat coureurs vroeger deden. We hadden Jim Clark en Graham Hill en Jochen Rindt, mijn teamgenoot Francois Cevert en een paar anderen die echt toprijders waren. Chris Amon, Jack Brabham. Zij waren de absolute top. Dat hebben we tegenwoordig niet meer, dat je die mensen op de top van hun beroep kunt identificeren. Het mooie van mijn tijd was de Ford Cosworth. Iedereen had een Ford Cosworth, behalve Ferrari. Er was een gelijk speelveld dat vandaag de dag simpelweg niet bestaat."
- Mercedes Petronas F1