'Verstappen was enige leuke aan F1 dit jaar'

Het mooie aan Formule 1-veteranen is hun eerlijkheid. De mannen die actief zijn in de sport blijven meestal zo correct mogelijk, maar de oude garde heeft daar schijt aan. Die zegt gewoon dat het seizoen best saai was. Nou ja, afgezien van Max dan.

De uitspraak komt van F1-legende Jackie Stewart. De 77-jarige Schot volgt de sport nog op de voet, maar is niet erg onder de indruk van het afgelopen seizoen. "De strijd om het kampioenschap verbleekte bij de prestaties van Max Verstappen en verder was het niet erg interessant", analyseert de drievoudig wereldkampioen. "De Nederlander doet me denken aan de eerste races van Mario Andretti, Jochen Rindt of François Cevert. Zij wisten de boel ook goed op te schudden." 

Volgens de oud-coureur mist de sport momenteel een paar essentiële elementen. "Spanning, pech, fouten en ongevallen. Je moet me niet verkeerd begrijpen, niemand wil doden zien. Maar het brengt wel sensatie met zich mee. In mijn tijd had je dat wel, al hebben sommige van mijn rivalen daar de hoogste prijs voor moeten betalen."

Stewart kijkt ook vooruit naar het nieuwe seizoen. "In 2017 wordt alles nieuw en breder", concludeert hij, al betwijfelt hij of de spanning terugkeert. "De Formule 1 is nooit gelijk. Er is altijd een team dat ergens een voordeeltje uithaalt. In mijn tijd had ik zes keer kampioen kunnen worden als ik geen last had van pech en maagziektes."

De Schot blijft ondanks alles optimistisch over de sport. "We moeten wel." De Schot vindt dat de nieuwe eigenaren nu hun invloed moeten laten gelden. "De Amerikanen moeten alles synchroniseren, maar het is lastig iets te doen zonder Bernie Ecclestone. Als Bernie zou samenwerken met de nieuwe kopers, dan zou dat geweldig zijn. Voor iedereen, ook voor de fans die weer de prioriteit moeten krijgen."