Roborace rijdt eerste volledig autonome hill climb op Goodwood

De elektrische en volledig autonome racewagen Roborace gaat tijdens het aankomende Goodwood Festival of Speed de heuvel op racen.  Dit op verzoek van de Duke of Richmond zelf.

Het Engelse Goodwood Festival of Speed staat elk jaar weer garant voor een paar unieke verschijningen. Dit jaar is het 25-jarig bestaan van het snelheidsfeest en dat moet gevierd worden met iets dat vorig jaar al de show stal: Roborace. Waar de autonome racewagen vorig jaar niet bewoog, gaat hij dit jaar mensen actief in slaap helpen meedoen aan de bergbeklimming tijdens het weekend. Daarmee is het de allereerste volledig autonome racewagen die de 1,8 kilometer lange baan gaat afleggen. 

Het is allemaal het idee van de organisator en eigenaar van het landgoed Charles Gordon-Lennox, de Duke of Richmond. Volgens hem is er geen betere manier om het zilveren jubileum van Goodwood te vieren: "I can’t think of a more exciting way to celebrate our Silver Jubilee than to have Roborace attempt the first autonomous race car run up the hill. Roborace plays an important role in the future of mobility, challenging public perceptions and providing a platform to advance new technologies. This makes them the perfect partner to undertake this significant feat." Wij kunnen vele malen toffere dingen bedenken waar vooral auto's met veel cilinders en mensen achter het stuur in voorkomen, maar wie zijn wij om te zeggen wat snelheid en racen voor de fans betekent.

De zilveren omlijning om dit verhaal is dat er wel een leuk extraatje voor de bezoekers inzit. Zij kunnen eindelijk ook zelf de berg op racen. Of beter gezegd: ze kunnen het een keertje meemaken. Dankzij de camera's op de Roborace komt er een virtual reality experience waarin bezoekers kunnen ervaren hoe het is om met een bloedgang de heuvel op het landgoed op te racen.