NASCAR past na 53 jaar de uitslag van een race nog aan

Het gebeurt wel eens dat een coureur even moet wachten op de officiële uitslag van een race, maar in NASCAR heeft iemand wel heel erg lang moeten wachten.

Een race van NASCAR

Soms moet je als coureur even wachten op de definitieve uitslag van een race. Mogelijke overtredingen en straffen worden vaak nog even onderzocht en coureurs krijgen ook nog wel eens de kans om bezwaar te maken tegen een straf. Daardoor kan het soms wel een paar uur duren voordat de uitslag van een race echt vaststaat. Maar NASCAR heeft dat nu naar een nieuw niveau getild. Daar moesten de coureurs namelijk 53 jaar wachten op de erkenning van de uitslag.

De race in kwestie is de Myers Brothers 250 van 1971, in het Bowman Gray Stadium. Vanwege bezuinigingen besloot NASCAR om die dag twee raceklassen te combineren. Je had de Winston Cup, dat was de hoofdcategorie van NASCAR, en dan was er de Grand American Series, wat een soort opstapje was naar de Winston Cup.

Maar tot ieders stomme verbazing was het Bobby Allison in een Ford Mustang uit de Grand American Series die als eerste over de finish ging. Hij eindigde drie seconden voor de uiteindelijke kampioen Richard Petty. Nou had NASCAR wel regels opgesteld voor dit soort situaties: elke categorie zou een aparte uitslag moeten hebben, wat dus zou betekenen dat Petty als de winnaar van de race aangewezen zou moeten worden. Maar bizar genoeg deed NASCAR dat niet. En Allison werd ook niet als winnaar aangewezen. Sterker nog, helemaal niemand werd als winnaar aangewezen. 53 jaar lang heeft deze race te boek gestaan als een zonder winnaar.

Tot nu toe dan. Want NASCAR heeft eindelijk besloten een winnaar aan te wijzen. En die winnaar… is Allison. Het lastige was dat hij de rest van het seizoen namelijk wel gewoon in de Winston Cup-auto reed, wat het zo moeilijk maakte om te bepalen wie nou de winnaar van welke categorie was. NASCAR heeft nu besloten die knoop door te hakken. Met de erkenning komt Allison op een totaal van 85 overwinningen in zijn carrière en staat hij vierde op de recordlijst van NASCAR.

“Toen we de voorbereidingen troffen voor de volgende race in het Bowman Gray Stadium, kwam die race weer ter sprake”, legt NASCAR-CEO Jim France uit. “Het voelde als het juiste ding om te doen om de winst officieel toe te kennen aan Bobby en hem te eren als een 85-voudige winnaar. We zijn enorm dankbaar voor alles wat Bobby in zijn leven heeft gedaan voor NASCAR.”