Met een titel als Senior Exterior Designer van Kia Motors Europe zou je kunnen verwachten dat de Hongaarse ontwerper Marcell Sebestyén een saai en conservatief persoon is. De Zuid-Koreaanse wagens zien er tegenwoordig stukken beter uit dan voorheen, maar echt spannend wordt het niet snel.
In zijn vrije tijd in Budapest tekent Marcell echter veel mooiere dingen. En daarbij komt een bepaald motief steeds terug: een enorme hoepel van een vleugel. Dat element is overduidelijk afgekeken van Dodge Charger Daytona en de Plymouth Superbird, de legendarische Winged Warriors van Chrysler. In 1969 en 1970 zorgden beide modellen voor flinke opschudding in de NASCAR-wereld.
320 kilometer per uur
De Dodge Charger Daytona verscheen in 1969 als vervolg op de weinig succesvolle Charger 500. Bij de eerdere auto had Chrysler's motorsport-afdeling geprobeerd de vierkante body gestroomlijnder te maken door een kleinere grille, vaste koplampen, kleinere bumpers en een schuine achterruit te monteren. Op NASCAR's destijds steeds populairder wordende super speedways bleek dat echter niet genoeg.
Met de toevoeging van een verlengde, extra scherpe neus, luchtuitlaten op de voorspatborden en een enorme vleugel op de staart werd het model in een klap dominant op de grote ovals. Met Buddy Baker achter het stuur werd de Charger Daytona zelfs baanbrekend. Op de enorme Talladega Super Speedway zette Baker op 24 maart 1970 een record door op een gesloten circuit de 320 kilometer per uur (200 mph) te breken.
Daytona 2020
Om die recordbrekende prestaties en de geweldige looks te eren heeft Marcell Sebestyén zo'n 50 jaar na dato zijn eigen versie van de Daytona getekend. Zijn 'virtuele restomod', genaamd Troublemaker, moet de elementen van het origineel respecteren en tegelijkertijd het model naar de moderne tijd brengen.
Zo zijn de klapkoplampen in de spitse neus verdwenen en hebben ze plaatsgemaakt voor luchtinlaten die de enorme Hemi V8 voeden. Een led-strip op de rand van de neus zorgt ervoor dat je toch nog wat kunt zien.
Het iconische silhouet van de Charger Daytona is grotendeels behouden gebleven, met uitzondering van de grote uitstroomopeningen in de voorspatborden. Bij het origineel waren dit twee gesimuleerde luchtuitlaten. Sebestyén's versie combineert ze in een groot rooster.
De grootste veranderingen zien we aan de achterkant. De vleugel is lager, maar veel breder geworden en breidt zich zelfs uit tot naast de auto. Via een brede led-strip verbindt de hoepel zich met de staart van de Daytona.
Een subtiele gurney flap op de kofferklep en een set louvres op de achterruit maakt het plaatje af. De Charger staat nog steeds op stalen velgen, maar voor het gemak zijn ze flink groter gemaakt dan de originele 15-inch exemplaren. Grotere remmen zijn dan natuurlijk ook geen luxe bij zo'n bakbeest.
Cyber-Daytona
In zijn missie om een gemoderniseerde Dodge Charger Daytona te tekenen heeft Marcell Sebestyén eigenlijk per ongeluk een ideaal kandidaat voor een Cyberpunk 2077 DLC gecreëerd.
Met zijn retro-futuristische design past de Sebestyén Daytona perfect in de wereld van die populaire game. Aangezien er geen plannen zijn de auto echt te gaan bouwen kan dat misschien wel eens de beste kans zijn om achter het stuur van deze gave render te kruipen.
- Marcell Sebestyén, Barrett-Jackson