Kia's gelimiteerde Stinger GTS zit boordevol driftplezier

Dat had u 20 jaar geleden ook niet gedacht hè, dat Kia ooit een knappe en rappe achterwielaandrijver zou verkopen die zich gewillig dwars liet leggen? Better believe it. Deze Stinger GTS vervult de wens van elke Chris Harris-wannabe.

Hij is in Nederland weliswaar onbetaalbaar, maar de Stinger is absoluut een bijzonder en leuk model uit de koker van Kia. In de VS, waar leuke auto's met een beetje extra uitstoot nog niet kapotbelast worden, is de business case voor een Stinger met V6 een stuk sterker. We weten niet of iemand erom had gevraagd, maar de Koreanen besloten mee te liften op het driftvirus, dat kennelijk, 15 jaar na de eerste Fast & Furious, nog steeds leeft.

Het resultaat is deze Stinger GTS: een tot 800 exemplaren gelimiteerd, knaloranje scheurijzer. Hij komt uitsluitend met de 3,3 liter V6 (370 pk) en een achttraps automaat, en is met achterwiel- of vierwielaandrijving te bestellen. De laatste krijgt een driftmodus, die al het vermogen naar de achterwielen stuurt. Zo kan iedereen met ongeveer $45k dollar op zak net als Han heel smooth een paar rondjes rond een paar lekkere wijven driften, of - realistischer - zijn auto in een bergwand of bovenop een vluchtheuvel driften.

Voor zover bekend is de Stinger GTS - met een mix van echte en faux-carbon inzetstukken - exclusief voor de Amerikaanse markt: de achterwielaandrijver gaat er $44.000 kosten, de versie met AWD een paar duizend dollar meer.