Haal de coolste supercar aller tijden: Cizeta V16T

Jaag de lockdown-blues weg met dit net zo blauwe toppunt van de eighties supercar. De Cizeta V16T is het resultaat van een samenwerking tussen ex-Lamborghini personeel en de meest succesvolle producent van synthpop aller tijden. Cooler en fouter dan dit kan eigenlijk niet.

Haal de coolste supercar aller tijden: Cizeta V16T

Als je het hebt over 80s supercar iconen kom je al snel uit bij de Ferrari Testarossa en F40, de Porsche 959 of de Lamborghini Countach. Er is echter een unieke, vaak vergeten auto die ze allemaal van de kaart veegt wat betreft absolute coolfactor.

De Cizeta V16T is breder, heeft meer motorinhoud, meer cilinders, meer klapkoplampen en is veel exclusiever dan de bovengenoemde wagens. Er zijn slechts 9 exemplaren gemaakt en een daarvan staat al een tijdje te koop.

Claudio Zampolli & Giorgio Moroder

Het begon allemaal toen Zwitserse muziekproducer Giorgio Moroder (onder andere bekend van de soundtrack van Scarface) zijn Lamborghini de werkplaats van ex-Lamborghini ingenieur Claudio Zampolli binnenreed. De twee konden het goed met elkaar elkaar vinden en Zampolli vertelde over zijn droom om een eigen supercar te bouwen. Moroder werd enthousiast en besloot het project te financieren.

Dubbele Urraco

Zampolli zette zijn fabriek op in het Detroit van Italië: Modena. Daar begon hij met het ontwerpen van het unique selling point van zijn auto: een zesliter V16. Het blok was gebaseerd op de drieliter V8 van de Lamborghini Urraco P300.

Het onderblok was gedeeld, maar de motor behield vier loss cilinderkoppen en acht nokkenassen. Met een tandwielensysteem werden de twee helften gesynchroniseerd. Het resultaat was 547 pk en 542 Nm aan koppel. Vanwege de enorme lengte werd de motor overdwars geplaatst, wat de 'T' (trasversale) in de aanduiding verklaart.

Diablo-reject

Rond dezelfde tijd liep legendarische designer Marcello Gandini gefrustreerd rond. De vader van de Lamborghini Miura en Countach was wederom door Lamborghini ingehuurd om het volgende topmodel te tekenen. Gandini was echter gedwarsboomd door Lamborghini's nieuwe eigenaren, het super-conservatieve Chrysler.

Het originele ontwerp voor de Diablo werd door de Amerikanen bestempeld als 'te extreem'. Chrysler designers werden opgeroepen om de lijnen te verzachten. Voor Marcello Gandini was het een klap in het gezicht. Gandini was ervan overtuigd dat er niks mis was met zijn ideeën en begon in Modena te zoeken naar een afnemer voor het ontwerp. Die vond hij in Claudio Zampolli.

Achterdeurpolitiek

Vernoemd naar de Italiaanse uitspraak van Claudio Zampolli's initialen (Chi-Zeta) en Giorgio Moroder maakte de auto zijn debuut op 5 december 1988 als Cizeta-Moroder V16T. Ondanks een ongehoorde prijs van $300,000 stroomden er maar liefst veertien orders binnen. Een 0-100 tijd van slechts vier seconden en een geclaimde topsnelheid van 328 kilometer per uur hielpen daar ongetwijfeld bij.

Kort na de introductie verdween de Moroder naam echter van de typeaanduiding. Giorgio Moroder had achter de rug van Claudio Zampolli om geprobeerd om de productie goedkoper en sneller te maken door in Duitsland een fabrikant van glasvezel aan te spreken en te proberen om een goedkopere BMW-motor te regelen. Zampolli was niet onder de indruk van die actie en het duo ging uit elkaar.

Productie begon uiteindelijk in 1991 en duurde tot 1995. Slechts 11 auto's rolden in die tijd de fabriek uit. In 2003 stond het bedrijf echter kortstondig weer op met de introductie van de open Spyder TTJ, geprijsd op een heftige $850.000.

Sultan van Brunei

Een van die elf is dit unieke blauwe exemplaar dat in 1993 besteld werd door de Sultan van Brunei. De auto is de enige in de serie met deze kleurencombinatie en werd datzelfde jaar getoond op de Autosalon van Genève.

Kort na de show werd de auto verscheept naar importeur Hong Seh Motors in opdracht van de Sultan. Het lijkt er echter op dat de man niet veel genoten heeft van zijn nieuwe aanwinst. De Cizeta heeft slechts 965 kilometer op de klok en staat nog steeds op zijn originele set banden.

Eerder dit jaar wist supercar-handelaar WeAreCurated de auto te bemachtigen. Vervolgens werd het eighties cirkeltje rond gemaakt toen de auto op de boot werd gezet richting Miami. Net als Tony Montana. De V16T is volgens WeAreCurated in absolute topstaat. De prijs is uiteraard op aanvraag, dus je moet naar alle waarschijnlijkheid zeer diepe zakken hebben om dit icoon over te kunnen nemen.

Cargasm
  • WeAreCurated