Koop dan. Ferrari F40 van oud-Ferrari F1-coureur

De Ferrari F40 die Gerhard Berger in 1990 als coureur van het Ferrari-team in de Formule 1 kreeg als auto van de zaak. Veel specialer wordt het niet. Helaas is dit niet het geval. Maar toch is het wel de echte F40 van Berger die nu geveild wordt. En dat betekent toch dat je deze auto wilt hebben.

Ferrari F40

Hoewel Gerhard Berger in 1990 voor het team van Ferrari in de Formule 1 racete, kreeg hij kennelijk geen F40 van de zaak. De Oostenrijkse chef van de DTM kocht dit exemplaar pas in mei 2019. Voordien was de auto in handen een Singaporees, een Japanner en een Duitser. Uiteraard was iedereen zuinig op de machine, en in het totaal reed de auto in 30 jaar nog geen 30.000 kilometer. Eigenlijk totaal ongelooflijk.

Nadat berger de auto kocht, stuurde hij hem meteen naar Ferrari Classiche om het felbegeerde rode boekje te krijgen. Daarin staat dat het chassis en de motor inderdaad origineel bij elkaar horen en dat de auto nog steeds overwegend in een staat is dat Ferrari hem goedkeurt. Dat betekent uiteraard wat voor de waarde.

F40

Eigenlijk hoeven we u niet uit te leggen waarom de Ferrari F40 zo bijzonder is. Maar we doen het lekker toch. Met zijn 2,9 liter V8 en twinturbo is het dit de laatste Ferrari die nog de goedkeuring van il commendatore Enzo Ferrari zelf kreeg. Bijzonder want de V8 lag achterin, terwijl Ferrari toch van mening was dat een V12 voorin eigenlijk beter was.

Bijzonder was de opbouw van de auto die gebaseerd is op raceversie van de 288 GTO die eigenlijk aan de Group B mee moest gaan doen. Dat is te zien aan de totale afwezigheid van luxe in de F40. Dit in tegenstelling tot de Porsche 959, die dezelfde voorgeschiedenis voor de Group B had. De opbouw van koolstofvezel was bijzonder en met de kappen die voor en achter als schelpen openklappen zie je dat de auto eronder echt gebaseerd is op een racewagen. Het lage gewicht van 1.100 kilogram en de 478 pk zorgden ervoor dat de auto snel een legende werd.

De prestatie van de F40 is dat het de eerste productieauto was die door de grens van 200 mijl per uur brak (320 kilometer per uur. Inmiddels zijn we al ruim 100 mijl per uur verder.

Prijs

De gemiddelde Ferrari F40 doet tegenwoordig ongeveer €1,4 miljoen. Het zit er dik in dat deze auto van Gerhard Berger niet veel minder gaat opleveren. Ook RM Sotheby's, dat de veiling van de auto organiseert, denkt er niet zo over. Zij geven een range van £900.000 tot £1.100.000, oftewel €1.000.000 tot €1.200.000. Dat is toch ruim 10 procent minder. Het is de vraag wat Gerhard met de opbrengst gaat doen.

Nieuws
  • RM Sotheby's