'Elektrische Ferrari zal net zo goed klinken als de V12'

Liefhebbers van zwoel motorgeluid en echte Italiaanse passie hoeven zich geen zorgen te maken over de elektrische transitie. Volgens Ferrari-CEO Benedetto Vigna zullen de steigerende paarden met stekkers namelijk net zo goed klinken als hun voorvaders met veelcilinders...

'Elektrische Ferrari zal net zo goed klinken als de V12'

Ferrari is onlosmakelijk verbonden met de twaalfcilinder in V-vorm. De eerste bolide met de Ferrari-naam was immers voorzien van een piepkleine 1,5 liter V12.

De romance met het motortype was zelfs zo sterk dat Enzo Ferrari eind jaren '80 de Formule 1 dreigde te verlaten voor IndyCar toen duidelijk werd dat de V12 vanaf 1989 verboden zou worden.

Tot op de dag van vandaag kun je in Maranello nog steeds een model met de motor bestellen. Daar komt echter langzaam verandering in door de opmars van de EV. Volgend jaar zal namelijk ook Ferrari een eerste elektrische auto aan gaan bieden.

Elektrisch, vol emotie

De komst van de EV (een variant van de al controversiële Purosangue SUV) heeft voor de nodige onvrede gezorgd bij de achterban van Ferrari. Het rumoer is sterk genoeg dat CEO Benedetto Vigna het nodig vond om te reageren.

Volgens de Italiaan is er helemaal niets om je zorgen over te maken. Ferrari zal namelijk een manier gaan vinden om een EV net zo goed te laten klinken als de iconische verbrandingsmotoren:

"Elke Ferrari die we maken is uniek. Als we een Ferrari maken, kijken we naar de prestaties, het ontwerp, de rij-eigenschappen en de duurzaamheid. Als je de techniek kent, weet je dat je [wat betreft geluid] ook dingen kunt doen met elektrische auto's."

"Ferrari-ingenieurs werken aan 'geluidsprofielen' die emoties op zullen wekken en net zo goed zullen zijn als de befaamde emotie die door de verbrandingsmotoren geproduceerd wordt.:

EV-versterker

Krampachtig traditioneel motorgeluid toevoegen is uiteraard geen nieuw idee. BMW vuurt immers al jaren via de stereo neppe geluiden op je af, ook in hun modellen met een ouderwetse verbrandingsmotor. Daarnaast hebben we musclecar-maniakken Dodge, die het met een soort trompet onder de auto proberen.

Ferrari wil het echter helemaal anders gaan doen. Uit een patentaanvraag blijkt dat het merk werkt aan een techniek om de natuurlijke geluiden van de elektrische aandrijflijn op te vangen en te versterken. De vibraties en geluiden van de elektrische motoren, aandrijfassen en differentielen zouden dan omgebogen moeten worden tot een emotionele 'grom.'

Hoe dat gaat klinken zullen we volgend jaar gaan meemaken.

Elektrisch
  • Ferrari