Kia geeft Ceed een schop onder de kont: dit is de XCeed

Al in de jaren '90 zag de Wu-Tang Clan het scherp, met hun banger C.R.E.A.M.: Crossovers Rule Everything Around Me. Kia kon het er niet meer mee eens zijn, en Crossover't daarom de bestaande Ceed tot XCeed. Ideaal als er drempels in uw wijk liggen.

Nederland was altijd een hatchbackland, maar anno 2019 wil iedereen plots meer brandstofverbruik en een hoger zwaartepunt een hogere zit, en dus transformeren we langzaam naar een SUV- en Crossover-land. De nieuwe Kia XCeed valt in de laatste categorie. Als je hem zou moeten duiden verhoudt hij zich wellicht nog het meeste tot de Ceed zoals de Mercedes GLA tot de A-Klasse.

Om het design gestroomlijnd te houden, tekende Kia zowel voor als achter enkele centimeters extra overhang: de wielbasis is met 2.650 mm identiek aan die van de Ceed, maar de overhang groeide voor met 25 mm en achter met 60 mm. Zo krijgt het ding toch nog de coupé-achtige vorm waar we allemaal zo verzot op zijn. 

Klanten hebben de keuze uit de volgende blokjes in de XCeed:

  • 1.0 T-GDI met 120 pk
  • 1.4 T-GDI met 140 pk
  • 1.6 T-GDI met 204 pk (bekend uit de GT)

Begin 2020 komen er ook geëlektrificeerde modellen uit, waaronder een plug-in hybride en een mild-hybride diesel met 48v-technologie. Waar de Ceed hatchback naar onze mening vlees noch vis is, komt deze hogere variant een stuk beter uit de verf. Het is een leuk stoer ding geworden!