Dealers sturen brandbrief aan Stellantis: 'Er dreigt een enorme ramp'

Een groep Amerikaanse dealers heeft een brandbrief gestuurd aan autoconcern Stellantis. Volgens de dealers leidt de koers van Stellantis ertoe dat verschillende merken in gaan storten.

De Dodge Hornet van Stellantis

Stellantis ligt onder vuur in Amerika. Het megaconcern heeft veertien verschillende automerken in het portfolio zitten. Die merken doen het vooral in Europa goed - bijvoorbeeld Fiat, Opel en Peugeot - maar in Noord Amerika is dat een wat ander verhaal. Daar moet Stellantis het vooral hebben van de merken Chrysler, Dodge en Jeep. Maar volgens dealers van die merken krijgt de Amerikaanse markt geen eerlijke behandeling van Stellantis.

In een brandbrief - in handen van Bloomberg - doen de dealers hun beklag. Daarbij houden ze zich bepaald niet in. Het beleid van Stellantis zou leiden tot ‘de snelle ineenstorting’ van de Amerikaanse merken. Volgens de schrijvers van de brief moet er veel meer gebeuren om de merken een hand boven het hoofd te houden.

“De Amerikaanse Stellantis National Dealer Council luidt nu al meer dan twee jaar de noodklok bij uw Amerikaanse directieteam en waarschuwt hen dat de koers die u voor Stellantis had uitgestippeld op de lange termijn een ramp zou worden. Een ramp, niet alleen voor ons, maar voor iedereen die erbij betrokken is - en die ramp is nu gekomen,” zo citeert Bloomberg uit de brief.

De grootste klacht van de dealers, is dat CEO Carlos Tavares alleen op de korte termijn denkt. Sinds Tavares aangetreden is als baas van Stellantis, heeft hij de snoeischaar in het bedrijf gezet. Vele banen - vooral in de Amerikaanse vestigingen - zijn verloren gegaan. Dat heeft Stellantis afgelopen jaar veel geld opgeleverd, maar volgens de dealers is dat geld allemaal naar Tavares en de rest van het management gegaan. Het gevolg zou zijn dat het marktaandeel van Stellantis en de Amerikaanse merken gigantisch is afgenomen in Noord Amerika.

Het is de tweede grote klacht over Stellantis in Noord-Amerika in korte tijd. Niet al te lang terug gaf de nakomeling van de oprichter van Chrysler nog aan dat hij alles op alles zal zetten om Chrysler - en de andere Amerikaanse merken - te beschermen tegen het gedrag van Stellantis.

Stellantis stelt zich absoluut niet te kunnen vinden in de analyse van de dealers. Het bedrijf heeft ook bezwaar tegen de methode. Volgens Stellantis horen dit soort dingen achter gesloten deuren besproken te worden en niet in een openlijke brandbrief met persoonlijke aanvallen op de CEO.