Heibel in top Stellantis: Politieke spelletjes en belastingfraude

In de top van Stellantis liggen twee kopstukken met elkaar in de clinch. En dat terwijl een van hen ook nog eens onderzocht wordt vanwege belastingfraude.

Carlos Tavares, de topman van Stellantis

Het rommelt momenteel een beetje in de top van Stellantis. Als een van de grootste auto-concerns ter wereld met maar liefst veertien merken in beheer, is het bedrijf uiteraard ook gevoelig voor politieke spelletjes. En dat lijkt nu te gebeuren.

Aan het hoofd van Stellantis staat Carlos Tavares, CEO van het hele bedrijf en voormalig hoofd van Peugeot (een van de twee partijen die samenging om Stellantis te vormen). Tavares heeft nog een contract tot en met 2026, maar Bloomberg meldt dat het einde van dat contract voor sommige mensen niet snel genoeg kan komen. Tavares zou daarin vooral tegenstand krijgen van John Elkann.

Motorsport fans kennen Elkann mogelijk vooral als hoofd van Ferrari. Hij is regelmatig te zien in de pitbox van het Ferrari F1-team en speelde een cruciale rol in de onderhandelingen die uiteindelijk Lewis Hamilton naar het team haalden.

Maar Elkann is ook voorzitter van de bestuursraad van Stellantis en de erfgenaam van de Agnelli dynastie. De Agnelli’s waren de oprichters en eigenaren van Fiat, de andere partij die Stellantis vormde. Elkann zou hard aansturen op het vertrek van Tavares, zo meldt Bloomberg. Tavares zou nog voor een nieuwe periode als CEO mogen gaan volgens zijn contract, maar Elkann zou alles op alles willen zetten om dat tegen te gaan.

Tavares is binnen Stellantis ook niet bepaald onomstreden. Sinds de merger van Fiat en Peugeot worstelt Stellantis met tegenvallende verkoopcijfers en voelt het bedrijf flinke druk vanuit China. Dat laatste is niet uniek voor Stellantis, diezelfde druk wordt gevoeld door Volkswagen en Ford. Maar intern wordt Tavares bekritiseerd voor zijn aanpak van de crisis. Vooral vanuit Noord-Amerika kan hij de nodige tegenstand verwachten. De erfgenaam van Chrysler en een verbond van dealers hebben de afgelopen maanden stevige kritiek geuit op Tavares en de koers die hij vaart.

Belastingfraude

Wie de rol van Tavares over zou moeten nemen is nog niet bekend. Elkann staat erom bekend mensen op de gekste plekken te vinden. Zo is zijn rechterhand binnen Ferrari een man genaamd Benedetto Vigna. Vigna is geen zakenman, racer of technicus, maar uitvinder. Hij is bijvoorbeeld degene die de motion controls ontworpen heeft die in de Nintendo Wii controllers zaten.

Elkann zelf is intussen ook niet bepaald van onbesproken gedrag. Italiaanse aanklagers hebben recentelijk beslag gelegd op bezittingen van onder andere Elkann ter waarde van €75 miljoen. Elkann en zijn broers en zussen zouden nog miljoenen aan achterstallige erfbelasting moeten betalen. De familie claimde dat de grootmoeder van wie de bezittingen waren geërfd in Zwitserland woonde, niet Italië, en dat ze daarom geen belasting hoefden te betalen. Volgens Italiaanse aanklagers is dat onzin en allemaal onderdeel van “een crimineel plan om de inkomsten achter te houden”.