Stellantis blijft Chrysler trouw: 'Willen al onze merken behouden'

Stellantis heeft aangegeven geen plannen te hebben om Chrysler te verkopen. Er heersten angsten dat het megabedrijf van sommige merken af wilde. Maar Chrysler heeft volgens Stellantis niets te vrezen.

De 300c van Chrysler

Stellantis is een van de grootste spelers op de automarkt. Het is voortgekomen uit een merger tussen Fiat en Peugeot, en met een portfolio waar onder andere Citroën, Opel, Dodge en Maserati in zitten, heeft het bedrijf voor ieder wat wils.

Maar niet alle veertien merken in het arsenaal van Stellantis doen het even goed. En niet alle veertien merken krijgen evenveel aandacht. Er is bijvoorbeeld een duidelijk verschil tussen Opel en Peugeot aan de ene kant, en “kleinere” merken als Maserati en Lancia aan de andere kant. Maserati specifiek is een van de merken waarvan het al langer in de lucht hangt dat Stellantis het liever van de hand doet.

Hoewel het bedrijf nooit specifiek heeft gezegd dat het merken gaat verkopen of opdoeken, liet de CEO van Stellantis vorige maand wel doorschemeren dat de merken wel winstgevend moeten zijn als ze willen blijven bestaan. Op zich niet gek natuurlijk, want waarom zou je veel geld pompen in een merk dat niet op eigen benen kan staan. Maar bij liefhebbers van sommige merken ding er toch iets een beetje kriebelen. Specifiek bij het welbekende Amerikaanse Chrysler, want dat is al een hele tijd niet meer winstgevend.

Bij één iemand specifiek riep dat nogal wat emotie op. Frank Rhodes is een nakomeling van Walter Chrysler, de oorspronkelijke oprichter van het merk. In een video op YouTube riep Rhodes op om Chrysler in leven te houden. “Ik wil een van onze meest iconische Amerikaanse merken beschermen. Ik ben erg trots op dit bedrijf en ik wil het niet zien verdwijnen. Mijn missie is om Chrysler te redden, het merk dat mijn overgrootvader heeft opgericht. Dit is Amerikaanse geschiedenis, en dat kunnen we niet zomaar laten verdwijnen.”

Stellantis werd niet bij naam genoemd in de video, maar de boodschap was vrij duidelijk. Daarom reageert Stellantis nu ook op de oproep van Rhodes. “We erkennen de interesse in onze Noord-Amerikaanse merken”, schrijft het bedrijf. Daarmee verwijst het ook naar Dodge en RAM, die beiden ook in het arsenaal van Stellantis zitten. Maar die merken zitten wel allemaal in een bepaald traject van tien jaar om duurzamer en winstgevender te worden. “Net als Jeep en RAM staan Chrysler en Dodge vooraan in Stellantis’ transformatie naar schone mobiliteit. Wij zijn toegewijd aan ons gehele portfolio van veertien sterke en iconische merken.”

Stellantis benadrukt verder geen enkel plan te hebben om ook maar een van die veertien merken van de hand te doen.

Algemeen
  • Chrysler